Stefan Löfven bekräftar: Avgår som partiledare i höst

Inte lätt, men rätt. Så sammanfattar Stefan Löfven sitt beslut om att avgå som partiledare för Socialdemokraterna i november.
– Självklart är det också lite vemodigt, säger han. Därmed blir det hans efterträdare som får möta väljarna inför valet 2022.

ANNONS
|

LÄS MER:Stefan Löfven avgår – det här tycker Mölndalsborna

Det var i slutet av sommartalet på Runö kursgård i Åkersberga som statsminister Stefan Löfven meddelade sina att han kommer att avgå vid höstens S-kongress som hålls i Göteborg i november. Därefter kommer han också att lämna uppdraget som statsminister.

”S kommer ledas av någon annan än mig”

Det innebär att Socialdemokraterna kommer att gå till val med en annan partiordförande inför riksdagsvalet den 11 september 2022.

– I nästa års valrörelse kommer Socialdemokraterna ledas av någon annan än mig, sa en märkbart rörd Löfven i talarstolen.

LÄS MER:Jessica Wetterling var starstruck under hela första året i riksdagen

Enligt Stefan Löfven, som tidigare sagt att han skulle leda partiet i valrörelsen nästa år, har beslutet "mognat fram under en tid". Löfven har varit partiordförande under tio års tid, och sedan hösten 2014 även statsminister. Att han ändrat sig förklarar han med att det är det bästa beslutet för S, även om det inte varit lätt.

ANNONS

Han menar att S behöver möta väljarna med ett ansikte som man vet kommer vara med länge i stället för med honom, som efter tio år får upprepade frågor om när han tänker avgå.

– Den frågan har jag fått många gånger nu och den är relevant när man som jag har suttit tio år. Jag vill ge partiet en god möjlighet att utse en efterträdare som väljarna då ser kommer vara socialdemokratisk partiordförande under lång tid och därmed också statsministerkandidat.

LÄS MER:Det problematiska är att ge Sverigedemokraterna inflytande

Kongressen där nästa partiledare ska utses äger rum den 3-7 november. Denna person måste därefter godkännas som statsminister av riksdagen för att efterträda Löfven som regeringschef. Valberedningen inleder arbetet med att ta fram tänkbara kandidater omgående, enligt dess ordförande Elvy Söderström. Hon kommer att kalla till möte inom kort.

Bland politiska bedömare är uppfattningen utbredd om att Stefan Löfven själv pekat ut finansminister Magdalena Andersson som den han vill se som sin efterträdare. Hon har både hållit tal i hans ställe i Almedalen och ofta funnits vid hans sida i olika sammanhang. Att hon var med när Löfven i veckan intervjuades av Dagens Nyheter uppfattas som en tydlig signal. Andersson har dock tidigare sagt att hon inte är intresserad av att ta över.

Många slåss om jobbet

Valet av ny partiledare kommer dock inte att ha någon självklar utgång. Det kommer att finnas många som vill vara med i racet. Bland dem som ofta nämns finns en rad ministrar, däribland försvarsminister Peter Hultqvist, inrikesminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren. Men många fler finns bland de tänkbara, däribland Morgan Johansson, Ibrahim Baylan, Anders Ygeman och Ardalan Shekarabi.

Vanligtvis brukar även en rad namn ute i landet segla upp som utmanare när S ska utse ny partiledare. Ofta anses det dock vara nödvändigt med erfarenhet av riksdag och regering för att ha någon chans i det slutliga avgörandet.

LÄS MER:Avstängda fontänen i Mölndals centrum upprör politikerna: ”Inte representativt”

Budgetkris kan vänta

Men Socialdemokraterna har inte bara frågan om en ny ordförande i november framför sig. Innan dess måste man lyckas få genom sin budget, som enligt plan ska läggas den 20 september.

På förhand vägrar Centerpartiet ställa sig bakom en budget som Vänsterpartiet varit med och förhandlat om. Därmed måste Magdalena Andersson lyckas skriva ihop en budget som båda partierna kan acceptera utan regelrätta förhandlingar. I somras uttryckte Löfven det som att han kommer att avgå om regeringen inte får genom sin budget. Men nu har han alltså meddelat att han lämnar oavsett hur den processen faller ut.

Utöver detta finns också en rad svåra frågor med politisk sprängkraft just nu. Skjutningar, coronapandemi, klimatkris och kaos i Afghanistan med tänkbar flyktingström som följd, är några.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS