Kristian Vramsten (M) och Adam F Laurén (KD) var inte överens om ungdomarnas busskort.
Kristian Vramsten (M) och Adam F Laurén (KD) var inte överens om ungdomarnas busskort. Bild: Emmy Jonsson

Vändningen – busskorten på helger och lov blir kvar

Politiker i den grönblå majoriteten ville dra in ungdomarnas busskort på helger och lov – men nu har flera partier sagt nej till förslaget. Det innebär att eleverna får fortsätta resa gratis till hösten.
– Det är onödigt att göra den här indragningen på det här sättet, säger Adam F Laurén (KD).

ANNONS
|

Sedan 2016 har alla högstadielever i Mölndal fått ett fritidskort från Västtrafik, som gör att de kan resa gratis på kvällar, helger och lov. Det är Mölndals stad som betalar för korten, som sedan delas ut till ungdomarna.

I höstas tog kommunfullmäktige beslut om budgeten för 2021. Då valde politikerna att minska posten för fritidskort: från tidigare 5,5 miljoner kronor per år till 2,9 miljoner kronor per år.

– Då trodde vi att Västtrafik skulle erbjuda ett billigare kort som gäller i zon A (Mölndal, Göteborg, Partille och Öckerö) istället för regionen runt, förklarar Kristian Vramsten (M), som är kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

Västtrafiks zoner

Västtrafiks område är uppdelat i tre zoner som heter A, B och C. Zonerna är nya sedan november 2020. I samband med zonändringen ändrades också biljettpriserna.

I zon A ingår Göteborg, Partille, Mölndal och Öckerö.

Fritidskortet för ungdomar gäller för resor i hela Västra Götaland och Kungsbacka kommun.

Men så blev det inte. För att hålla budgeten behövde politikerna i stället välja ett fritidskort med begränsade tider. När frågan nyligen var uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog politikerna att köpa in ett kort som bara gäller på vardagar 14–24.

LÄS MER:Gratisresor på helger och lov kan försvinna

– Vi har resonerat så att de flesta fritidsaktiviteterna är på vardagar. Sen kan man lägga till att Mölndal är bland de mest generösa i regionen när det gäller fritidskort, sa Kristian Vramsten (M) till Mölndals-Posten den 25 maj.

Vänsterpartiet fick stöd av S och SD

Men på onsdagens kommunstyrelsemöte blev det en tvärvändning. Förslaget röstades ner av oppositionen inklusive SD. Endast M, L och C ställde sig till slut bakom förslaget att köpa in de billigare busskorten för läsåret 2021/22.

De övriga majoritetspartierna, MP och KD, valde att lägga ner sina röster. Det innebar att Vänsterpartiets förslag om att behålla korten gick igenom.

– Det här är en stor vinst för ungdomarna, det var total oenighet i majoriteten. Nu måste de ändra i sin budget och köra på detta, säger oppositionsrådet Stefan Gustafsson (S).

Lade ner sina röster

Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande, vill inte uttala sig om splittringen i den grönblå majoriteten.

– Vi hade en diskussion om det här och KD och MP valde att lägga ner sina röster. Det har man rätt att göra, säger han.

Adam F Laurén sitter i kommunstyrelsen för Kristdemokraterna.

– Eftersom Västtrafik inte erbjöd något kort för zon A var det enda alternativet att göra en försämring. Med tanke på det positiva resultat som kommunen gjorde 2020 och förväntas göra även 2021 så kände vi från KD att nej, det är onödigt att göra den här indragningen på det här sättet. Vi vill inte, under dessa bättre förutsättningar, spara in på våra barn och ungdomar, säger han.

Miljöpartisten My Högfeldt är inne på samma spår.

– Vi hade ju budgeterat för ett kort som vi trodde skulle finnas, men som inte gör det. Därför valde vi att avstå från att rösta.

I praktiken innebär beslutet att eleverna även i höst kommer få ett fritidskort som gäller 14–24 på vardagar samt dygnet runt på helger och lov.

Framtiden är osäker

Vilka fritidskort som ska köpas in efter det, läsåret 2022/2023, är inte beslutat ännu.

– Vi behöver ha en fortsatt dialog med Västtrafik. Ungdomarna behöver inte fritidskort som gäller för hela regionen, det räcker att de kan resa i zon A, säger Adam F Laurén (KD).

De senaste veckorna har det även pågått en diskussion om huruvida ungdomarna ska få resa gratis i sommar eller inte. Där är det Västtrafik som tar beslutet – baserat på coronaläget och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

LÄS MER:Ungdomar ställde Västtrafik mot väggen – kämpar för sina busskort

Som det ser ut nu kan eleverna eventuellt få resa gratis från 15 juli, men det är inte beslutat ännu.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS