Från och med i höst kan de fria resorna för ungdomar begränsas.
Från och med i höst kan de fria resorna för ungdomar begränsas. Bild: Arkivbild.

Gratisresor på helger och lov kan försvinna

Protesterna har varit stora mot beslutet att dra in högstadieelevernas gratis kollektivtrafik på sommarlovet. Nu kommer nästa smäll för ungdomarna. Från och med i höst kan det bli så att resekortet inte längre gäller på helger.

ANNONS

Sedan 2016 har alla högstadielever i Mölndal fått ett fritidskort från Västtrafik. Det är Mölndals stad som betalar för korten, som sedan delas ut till ungdomarna.

De nuvarande fritidskorten gäller på vardagar klockan 14–24, samt dygnet runt på helger och lov. I år kommer korten dock inte gälla på sommarlovet eftersom Västtrafik vill undvika trängsel och smittspridning i kollektivtrafiken. Något som fått många ungdomar att reagera.

LÄS MER:Ilska kring indragna fritidskort: ”Liseberg får ha öppet men vi får inte åka buss”

Inför läsåret 2021/2022 kan det bli fler förändringar. Politikerna i den grönblå majoriteten (M, L, C, KD och MP) vill köpa en billigare variant av fritidskorten. Det skulle innebära en minskad kostnad för kommunen: från 5,5 miljoner kronor per år, till 2,9 miljoner kronor per år.

ANNONS

Ska gälla på vardagskvällar

Nyligen var frågan uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Vi landade i ett förslag som innebär att korten ska gälla på vardagar 14–24, säger Kristian Vramsten (M), som är ordförande i kommunstyrelsen i Mölndal.

I juni ska frågan vidare till kommunstyrelsen, som tar det slutgiltiga beslutet. Om förslaget går igenom kommer ungdomarna inte längre kunna resa gratis på helger och lov.

– Vi har resonerat så att de flesta fritidsaktiviteterna är på vardagar. Sen kan man lägga till att Mölndal är bland de mest generösa i regionen när det gäller fritidskort, det kan vara värt att notera, säger Kristian Vramsten (M).

LÄS MER:Att Västtrafik tar bort våra fritidskort i sommar är en dålig idé

En del av kommunerna erbjuder inga fritidskort alls till ungdomarna, andra gör det i begränsad omfattning.

Annan uppfattning

Stefan Gustafsson (S) är oppositionsråd och har en annan uppfattning om fritidskorten. Det var Socialdemokraterna som införde de fria resorna förra mandatperioden, och partiet vill att de ska vara kvar – även på kvällar och lov.

– Alla har inte föräldrar som kan köra överallt och då är man utelämnad till kollektivtrafiken om man inte kan gå eller cykla. Vi vill inte begränsa rörligheten för den här målgruppen.

Samtidigt är det många kommuner som inte har fritidskort, varför ska Mölndal ha det?

– Jag tror att det är en ekonomisk verklighet för många kommuner. Jag har känt att i Mölndal har vi råd med det, säger Stefan Gustafsson (S).

LÄS MER:Trafikverket: Regionala snabbtåg ska få stopp i Mölndal

ANNONS