Vårdpersonal går i en lång korridor.
För att inte hamna i samma läge som förra sommaren då många inte fick ut en sammanhängande semesterperiod höjer nu regionen ersättningarna för de som frivilligt tar på sig att jobba extra under sommarperioden. Bild: Erika Arnadottir

Höjd ersättning till vårdpersonal som tar extra sommarpass

Västra Götalandsregionen har beslutat att höja ersättningen för vårdpersonal som frivilligt tar extra pass under semesterperioden. Enligt regionens målsättning ska alla som vill kunna få ta ut en sammanhängande period på fyra veckor.
– Men extraersättningarna finns där som en motivationsfaktor, ett sätt för arbetsgivaren att stimulera frivillighet, säger Marina Olsson, HR-direktör i Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Det senaste året har slitit hårt på landets vårdpersonal och inför pandemins andra semesterperiod har Västra Götalandsregionen nu fattat beslut om att höja ersättningen för personal som frivilligt tar på sig att jobba extra pass under sommaren.

LÄS MER:Så långt har vaccineringen i Mölndal kommit: ”Känns som att det lossnat”

Enligt beslutet höjs ersättningen för extrapass från 160 till 230 kronor. Utöver ersättningen för ett extrapass till kommer de redan tidigare ersättningarna för till exempel övertid som finns enligt de gällande kollektivavtalen.

Regionen har också fattat beslut om att höja ersättningen till vårdpersonal som frivilligt går med på en förskjutning av sin sommarsemester från 8 000 till 10 000 kronor.

”Motivationsfaktor”

Enligt regionen betyder det att den som jobbar heltid och frivilligt flyttar sin semester till en period som inte är mellan juni och augusti, kan ersättas med 10 000 kronor per vecka, alternativt 1 600 kronor per semesterdag. För anställda som inte jobbar heltid regleras ersättningarna efter sysselsättningsgrad.

ANNONS

LÄS MER:Smittan ökar – nästan 7 000 fall av covid-19

– Utgångspunkten är att säkra att medarbetare ska få ut sin semesterledighet och att extra ersättningar inte ska behöva användas. Framför allt vill vi inte behöva skjuta på semesterveckor. Att medarbetarna får fyra veckors sammanhängande semester är viktigt för möjligheten till god återhämtning. Men extraersättningarna finns där som en motivationsfaktor, ett sätt för arbetsgivaren att stimulera frivillighet, säger Marina Olsson, HR-direktör i Västra Götalandsregionen.

ANNONS