Vilka är personerna i det mystiska fotoalbumet?

Främmande familj från 80-talet efterlyses. Sven Östlind har kommit över en mängd familjebilder som skulle kunna ha en koppling till Mölndal eller Kungsbacka. Han söker nu efter ägaren.
– Det kanske kan glädja någon.

ANNONS

När Sven Östlind kom hem från second hand-butiken med vad han trodde var tomma diabildsmagasin blev han förvånad. Nio av magasinen var fulla med bilder. Han uppskattar att han oavsiktligt lagt vantarna på mellan 700 och 800 familjefotografier.

– Jag har inte hunnit titta ordentligt på alla, men jag ser att det är bilder från en barnafödsel, ett dop och andra viktiga minnen.

LÄS MER:Efter branden: Gunilla fick flytta hem – Linda får vänta flera månader

Skidresa och barndop

De flesta bilderna verkar vara plåtade mellan 1980 och 1981 och föreställer en familj med några barn och en hund. En mängd fotografier är tagna under en skidresa till Österrike, och ett par under en vistelse i Stockholm. Men flertalet föreställer vanligt familjeliv, i eller runt ett gult hus som vid tiden håller på att färdigställas, på en lantlig tomt omgiven av träd. Ingenstans på de bilder Sven hunnit kika på tycks det finnas några uppenbara ledtrådar på var bildernas ägare hör hemma. ”Förlossnings avd”, står det på en av bilderna, men vilket sjukhus den är tagen på avslöjas inte.

Enda undantaget är en etikett på ett av magasinen, där det står ”interiör-exteriör Torrås”. Torrås ligger i närheten av Sätila, men det är inte säkert att ägaren av bilderna bodde där. Det kan vara ett lantställe, eller ett ställe de semestrade på, eller hade släkt eller arbete.

Skrotad Audi tänkbar ledtråd

Sven Östlind har varit intresserad av foto hela livet, och har ägnat sig åt att digitalisera diabilder åt sig själv och andra. Han berättar att filmen som den främmande familjen använt var vanlig på 70-talet. Han har själv jobbat med att överföra just den typen av film många gånger.

LÄS MER:Därför nattflög polisens helikopter över Mölndal

– Det är hög tid att digitalisera dem nu, för de blir inte bättre med åren, säger han.

Genom hobbyn vet han vad gamla fotografier kan betyda för människor.

– Jag har träffat många som saknar bilder från förr, som kanske slängts i någon flytt, eller försvunnit på annat sätt. Därför vill jag ge det en chans att hitta ägaren eller någon anhörig.

Eftersom second hand-butiken där han köpte diabilderna ligger i Kungsbacka så misstänker han att det finns en koppling till trakten. Därför har han sökt efter ägaren i olika Facebook-grupper. Dock utan resultat, än så länge. På några av bilderna finns en bil, en Audi som tyvärr tycks skrotad sedan länge. I fordonsregistret finns möjlighet att söka efter äldre fordon, men det kostar pengar och Sven Östlind vet inte om det kommer leda till något.

LÄS MER:Så långt har vaccineringen i Mölndal kommit: ”Känns som att det lossnat”

Troligen bortskänkta av misstag

– Jag vill inte vara för detaljerad i vad jag lämnar ut, för jag är mån om att fotografierna kommer till rätt ägare. Det är bilder från en barnafödsel till exempel, och även om det inte är opassande bilder så är det ju väldigt privat, säger han.

Därför tror han att det kan finnas någon därute som blir glad över att återfå dem. Hans teori är nämligen att bilderna har hamnat i second hand-butiken av misstag och att den som lämnade in magasinen inte visste att de var fulla med familjefotografier.

– Ett av magasinen, det översta i högen, var tomt. Därför trodde jag att alla var tomma, och därför köpte jag dem. Kanske gjorde den som lämnade in dem samma misstag, funderar Sven.

LÄS MER:Trafikverkets förslag: Här ska spåren genom Mölndal dras

I affären där han gjorde fyndet förs inget register över vilka som lämnat in saker, så där finns ingen hjälp att få. Men han ger inte upp.

– Jag skulle kunna slänga bilderna och använda de tomma magasinen som jag hade tänkt. Men jag vill ge det en chans, säger Sven Östlind.

ANNONS