Mölndals modellflygsförening tar hobbyn till nya höjder

På en av de högsta punkterna i Kikås samlas ett gäng entusiaster när vädret tillåter. Tillsammans flyger de alla möjliga sorters plan och delar erfarenheter med varandra.
– Det är en himla frihetskänsla, säger Arne Nilsson.

ANNONS
|

Ett stenkast från Kikås återvinningscentral ligger en gömd och välansad kulle där Mölndals modellflygsförening håller till. Om vädret tillåter samlas medlemmarna på helgdagarna och flyger ihop.

Under sommaren har föreningen anordnat en sommarkurs för att locka nya medlemmar och öka intresset för modellflygning. Totalt blev det åtta personer som deltog och föreningen fick nya medlemmar.

– Av de åtta var det två tjejer. Vi har inte så många kvinnor i vår förening och det är inte så vanligt överlag inom modellflygning. Det är tråkigt men samtidigt kan man ju inte tvinga någon att vara med, säger Arne Nilsson som höll i kursen.

ANNONS

Med i riksidrottsförbundet

Under kursen var det populärt att flyga med drönare. Det är bra att börja med drönare då de inte går sönder om de kraschar. Till söndagens träff har Mattias Nilsson tagit med sig sin. Han har hållit på med modellflygplan sedan han var 13 år och drönaren som han ska skicka upp i luften har både gps och kamera.

– När jag började så prövade jag faktiskt plan med förbränningsmotorer men jag kände att det inte riktigt var min grej. Men med åren så har det skett en stor teknikutveckling och det har blivit billigare att hålla på, säger han.

För ett par månader sedan antogs föreningen i Riksidrottsförbundet vilket kommer att innebära en stor skillnad.

– En viktig grej är att det blir lättare att samarbeta med andra klubbar och så får man ekonomiskt stöd. Det gör också att man får tävla, säger Arne Nilsson.

Frihetskänsla

När de olika medlemmarna berättar om sina flygplan så går det inte att ta miste på entusiasmen. Äldst på plats är Thomas Arvidsson. Han visar upp sitt flygplan och berättar att det har fyra ventiler. När han sedan får upp det i luften så puttrar det på med ett ljud som inte kan beskrivas som annat än tillfredsställande.

– De flesta planen nu för tiden går på el men några går på metanol, säger Arne Nilsson.

Vad som driver medlemmarna däremot, det är känslan när planen är uppe i luften.

– Det är en himla frihetskänsla. Man har byggt ett plan från grunden och så får man upp det i luften, säger Arne Nilsson och får medhåll av sina kamrater.

– Men man blir också skraj för att krascha, säger Fredrik Stensholm.

LÄS MER:Göteborgsmästerskapen i ostronöppning avgjordes på Stordalens hotell i Krokslätt

LÄS MER:Mölndals skateboardförening bjöd in till träff i Kållered

LÄS MER:Mölndals brevduveklubb fyller 100 – nu hoppas de på fler medlemmar

ANNONS