Arkivfoto på Åby bandybana.
Arkivfoto på Åby bandybana. Bild: Foto: Camilla Walldán

Pengarna räcker inte till ny isstadion i Åby – kostar det dubbla: ”Kommer vi få igenom”

Den grönblå alliansen avsatte 60 miljoner kronor i budgeten för en isstadion i Åby. Men pengarna räcker inte och politikerna inom majoriteten är inte överens.
– Det kan bli dubbla kostnaden, 100–120 miljoner kronor, säger Adam F Laurén (KD).

ANNONS

25 november förra året klubbades budgetbeslutet. Den grönblå alliansen i Mölndal lade då in 60 miljoner kronor för att Åby bandybana skulle bli en isstadion inomhus. Bygget skulle inledas 2021 med uppehåll året efter för att färdigställas 2023.

Socialdemokraterna ville däremot bygga direkt. I deras skuggbudget fanns 100 miljoner kronor.

Oenig majoritet

Men någon byggstart 2021 blir det inte. För det är tiden för knapp. Men en isstadion för bandy, konståkning, ishockey och allmänhetens åkning ska det bli – fast de avsatta 60 miljonerna kommer inte räcka på långa vägar.

LÄS MER:Mölndal kan bli Årets idrottsstad – nominerad för första gången någonsin

Adam F Laurén (KD).
Adam F Laurén (KD). Bild: Emmy Jonsson

– Det har varit den stora stötestenen under året. Vi har haft olika syn där men nu finns det en majoritet för att bygga en isstadion, säger Adam F Laurén (KD) som är ordförande i byggnadsnämnden och ledamot av kommunstyrelsens lokalstrategiska utskott.

ANNONS

Vad blir priset för den?

– Det kan bli dubbla kostnaden, 100–120 miljoner kronor. Det krävs om vi ska få till omklädningsrum, kafé, kansli och gärna någon form av träningslokal inomhus.

Ny budget 17 november

Adam F Laurén menar att det i dag finns en majoritet bland såväl de grönblåa partierna som bland oppositionen i fullmäktige för en utökad budget till isstadion. Han påpekar att arbetet på tjänstemannanivå ska fortsätta under hösten men att det definitiva beslutet inte fattas förrän i fullmäktiges budgetmöte 17 november.

– Det här kommer vi få igenom i höstens budget om inget väldigt oförutsett inträffar, säger Laurén.

I så fall är planen att bygget ska starta i mars 2022 för att stå klar i december samma år.

LÄS MER:Bygg den nya bandyhallen nu

LÄS MER:Pengarna finns – varför tvekar ni om en ny ishall?

En person som länge propagerat för en utbyggd isstadion är Bernt Runberg (S), vice ordförande i lokalstrategiska utskottet.

– Det är inte värdigt en superkommun att det ska dra ut så på tiden. Förseningen och fördyringen beror på majoriteten som inte kan komma överens. 40 miljoner kronor i en budget på tre miljarder, det är småpengar egentligen, säger Bernt Runberg till Mölndals-Posten.

”Lägg pengarna på skolan”

Marcus Claesson (L).
Marcus Claesson (L). Bild: Emmy Jonsson

Kommunalrådet Marcus Claesson (L) är däremot inte lika positiv till förändringarna som diskuteras utanför den gängse budgetprocessen. I förra veckan skapades en majoritet kring fritidskort i kollektivtrafiken för ungdomar och nu talar mycket för en annan majoritet kring satsning på en dyrare isstadion.

LÄS MER:Vändningen – busskorten på helger och lov blir kvar

– Vi förhandlade om 60 miljoner kronor i november, det är inte många månader sedan och det är klart att det blir dyrare om man ska ha ett annat innehåll än det man förhandlat om och budgeterat för, säger Marcus Claesson.

Enligt andra politiker så finns den ekonomiska möjligheten efter flera år av goda resultat. Hur ser du på det?

– Lägg de pengarna på skolan säger jag då. I nuläget är vi inte beredda att lägga mer pengar på en isstadion. Först måste vi få ett besked om vad som händer kring skolbudgeten.

”Står i skuld till isidrotterna”

Thea Wedin är fastighetschef i Mölndals stad. Hon sitter egentligen bara och väntar på att politikerna ska komma fram till vilka delar som ska ingå i nya isstadion. Kommer det stå omklädningsrum, kafé och kansli på önskelistan? Och ska grunden bestå av grus som idag eller önskas en betongpist?

– Vi väntar på att politikerna ska bestämma sig för innehållet. Kan vi tugga vidare på den inslagna banan hoppas vi på en byggstart till våren, säger hon.

– Egentligen borde vi gjort detta för tio år sen. Då hade 60 miljoner kronor definitivt räckt men det gör det inte idag. Vi står i skuld till isidrotterna i Mölndal, säger Adam F Laurén.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

ANNONS