Tennisstjärnan Magnus Gustafsson om träningen, familjen, företaget och Öis

Det var inte många i tennisvärlden som rådde på Magnus Gustafsson när han var som bäst. Idag delar han på tiden mellan familjen i Lindome, företaget i Lackarebäcks industriområde och unga tennisspelare från hela Göteborgsområdet.

ANNONS
|

– Du vet, jag har en väldigt hektisk period just nu men när jag går från jobbet så släpper jag det. För att komma ner i varv så spelar jag schack på mobilen, det försvinner jag helt i, eller så lyssnar jag på ljudböcker i bilen. Det är så jäkla underbart att kunna släppa allt annat.

För den som känner Magnus Gustafsson är det inte något ovanligt att han har mycket för sig just nu. Det är en vältränad 54-åring som tar emot Mölndals-Posten i företaget GSL:s lokaler i Lackarebäcks industriområde. Tennisstjärnan från Lindome var 1991 rankad som nummer tio i världen. Då handlade i stort sett all vaken tid om tennis. Och direkt efter karriärens slut 2001 så tog jobbet vid.

ANNONS

– De första fem, sex, sju åren hade jag väldigt svårt att släppa jobbet. Jag kunde ligga och älta på kvällarna hur vi skulle bli bättre.

LÄS MER:Mathem behöver nya lokaler – men får inget napp i Mölndal

Dubbla halvtider

GSL (Gustafssons Sport & Leisure Konfektion) på Flöjelbergsgatan har ett 20-tal anställda, Magnus äger företaget och lillebror Anders är vd. De distribuerar fyra olika klädmärken samt distribuerar och installerar tennisbanor.

– Förut höll jag på och sålde mer, nu är det mest fixa och trixa.

Magnus Gustafsson jobbar med företaget motsvarande en halvtidstjänst. I den ingår även delägarskap i Tennisshopen i centrala Göteborg.

– Fast nu har vi padelgrejer också. Därför har vi vuxit rejält de senaste åren. Snacka om att det var viktigt för oss att hänga på padeltrenden. Spelarna kommer in för att köpa nya rack och bollar nästan jämt. Idag är det nästan guld och gröna skogar för den butiken.

LÄS MER:Alla 25 banorna snart klara – nu vill padeljätten locka fler tjejer

En annan halvtid, om än obetald, ägnar han åt tennisen.

För snart nio år sedan drog Magnus igång Små lirare i Göteborg. Ett projekt som har permanentats och där alla unga tennisspelare från åtta år och uppåt som spelar ett antal turneringar får delta. På tennisbanan tävlar de på ett lekfullt sätt och det kan lika gärna handla om skojinnebandy och stafetter som ren slagträning.

– Vi är ett komplement till den ordinarie klubbtennisen där vi försöker få igång den rätta tennismiljön. Som det var när vi började.

Magnus Gustafsson

Ålder: 54

Bor: I Lindome, nära Lindome kyrka.

Familj: Hustrun Jenny och sönerna Alexander, 19, Filip, 16 och William, 9.

Tennismeriter: 14 ATP-segrar varav fyra i Båstad. Ingick i Sveriges segrande Davis cup-lag 1998. Rankades som tia i världen 1991.

Gör: Äger företaget GSL som distribuerar fyra olika klädmärken samt distribuerar och installerar tennisbanor. Leder två projekt för att utveckla ung tennisspelare – Små lirare och Klein players. Skriver krönikor för Svensk tennis.

Skulle vilja: ”Träffa mina kompisar mer och få spela lite golf men jag har valt familjen, företaget och att försöka bidra till tennisen och spontanidrottandet”.

Går ner på detaljnivå

Även om Magnus Gustafsson arbetat fram idén så har han gott stöd från de forna tenniskompisarna Christian Bergström och Jan Apell. Tillsammans ansvarar de också för konceptet Klein players (uppkallat efter Gustafssons tränare Tim Klein) där de mest lovande Göteborgsungdomarna får individuell träning.

– De som är 13, 14, 15 ska inte behöva åka till dyra akademier för att utvecklas. I Klein players är det en tränare på två spelare och då hinner vi gå ner på detaljnivå som inte fungerar när man har flera spelare på banan samtidigt. Då hinner vi gå in på detaljer som man vanligtvis inte hinner med under klubbträningen.

De äldre spelarna i Klein players får specialträning en gång i veckan och de som är yngre varannan vecka, dessutom genomförs åtta helgträningsläger per år.

– Vi är absolut inga konkurrenter utan det här är något som vi och Göteborgs tennisklubbar gör tillsammans.

Drömmer om seriespel med sonen

Hans engagemang för tennisen är påtagligt. Magnus Gustafsson skriver sedan många år krönikor tidningen Svensk tennis men när vi träffades för fem år sedan berättade han att han knappt höll i ett tennisracket. Så är det inte längre. Inte alls faktiskt.

– I och med att min grabb Filip spelar mycket tennis i Ullevi TK så har jag börjat träna med hans grupp. De är 16-17 år gamla och spelar i näst högsta divisionen så drömmen är att få spela seriespel med dem. Inomhus slår jag dem fortfarande men jag är tveksam om jag klarar det ute.

Tränar nästan varje dag

När Lindomes världsstjärna var som högst rankad 1991 hette några av de andra toppspelarna Boris Becker, Stefan Edberg, Pete Sampras och Andre Agassi. Sampras var den ende av de forna världsettorna som Gustafsson aldrig lyckades besegra.

Bäst var han under karriären på grus. Det var på det röda, lite långsammare och konditionskrävande underlaget han tog merparten av de 14 ATP-titlarna. Och det var med kondition och en slägga till forehand han manövrerade ut sina motståndare. Att Magnus Gustafsson skulle sluta med träning finns inte på kartan.

LÄS MER:Martin Linde laddar för världens längsta skidlopp

– Jag rör på mig fyra, fem gånger i veckan.

Mest löpning?

– Förut var det så men jag har ändrat min träning en hel del det senaste året. Jag är ändå 54 och vill undvika skador så jag varvar cirkelträning och löpning med tennis en gång i veckan och lite padel. Med betoning på lite.

Lockar till rörelse

Att röra på sig, oavsett hur, är en fråga som verkligen engagerar den förre storspelaren.

– Som förälder har man ett otroligt stort ansvar att aktivera sina barn. Med Filip blir det naturligt eftersom han spelar tennis men min yngste, William, 9, får jag och Jenny jobba mer med. Där handlar det om vad han vill göra för dagen. Ibland vill han klättra, en annan dag hoppar vi studsmatta och ibland är vi på lekplatsen. Det är så viktigt att alla hittar sin träningsform, för träning mår vi alla bra av.

LÄS MER:Fokus och glädje – Mölndals HF:s recept till framgång

Under karriären spelade Magnus Gustafsson in 4,5 miljoner dollar i prispengar. Även om det långt ifrån är gratis att år efter år kuska jorden runt för att spela hade han ändå en god ekonomisk grund när den sista ATP-matchen var spelad. Men några prispengar har aldrig stigit den förre tennisstjärnan och företagaren åt huvudet. En mer jordnära person får man faktiskt leta efter.

Följer Öis och Lindome

Familjen, jobbet och tennisen är de tre ben som idag utgör Magnus Gustafssons liv. Han skulle vilja träffa sina kompisar mer, liksom att gå 18 hål på golfbanan emellanåt. Men de delarna får stå tillbaka. Fast intresset för fotboll kommer nog aldrig gå ur. Favoritlaget är Örgryte IS men som Lindomebo har han också följt LGIF:s framgångar de senaste åren.

– Jag har kollat mycket på Lindome. Det har varit underbart att se hur de utvecklades under Dane (Ivarsson, tränaren). De har ett fantastiskt passningsspel och är som ett Manchester City light.

LÄS MER:Öis tränare Dane Ivarsson var bollkalle på Jitex premiär i Elitettan

Hur tror du det går för Öis nu när de fått Dane som tränare?

– Öis har haft ett tufft spelschema (två poäng på fem matcher mot förmodade topplag) och det är ett helt nytt spelsystem som ska implementeras. Men har klubben tålamod till nästa säsong, då kommer det bli kanon, då jävlar vinner vi.

ANNONS