Under dessa pandemitider har tyvärr all publik verksamhet legat nere på Börjesgården – som förra årets midsommarfirande, de härliga sommarcafeérna, likadant med den så välbesökta julmarknaden.
LÄS MER:Förr fanns det många livsmedelsaffärer, kiosker och bagerier i Mölndal
Trots detta har normalt underhåll på gården pågått, vinden har fått nytt innertak, väggarna har fräschats upp med färg och tapeter, fönster har renoverats och så vidare. Just nu så pågår ommålning av ytterfasaden, som åter skall bli vit och fin.
Jag tänkte ändå passa på att berätta lite om gårdens historia, där det mesta är hämtat från en skrift av Märta Andersson från 1981 med namnet ”Börjes”. Skriften i sin helhet finns att tillgå via Hembygsgillet.
En mycket gammal gård
Gården är mycket gammal och i den danska jordeboken av år 1645 heter Hällesåker nr 1 "Anders Jensens gaard". I den svenska jordeboken år 1647 kallades den för ”Swän Bängtssons gård”.
LÄS MER:Här är de tidigare okända bilderna av Villa Korndahl i Mölndal
Gården togs så över av Börge Swensgård (Börje Svensson), vars namn gården har än idag. Den gården låg dock längre öster ut mot idag, men vid laga skifte i mitten av 1800-talet flyttades boningshuset till sitt nuvarande läge.
Gården har nästan funnits i Börjes släkt hela tiden, med några få undantag. Men år 1911 köpte syskonen Nilsson tillbaka släktgården. Den nuvarande ladugården uppfördes 1904 och den snickarverkstad vi kan se idag byggdes 1912 av bröderna Nilsson och ersatte då en äldre snickarbod.
Användes som bibliotek
Nykterhetsföreningen ”Vårt Hopp”, som under ett par år hade sin verksamhet förlagd till gården, hyrde husets kammare för sina sammankomster och betalade härför fem kronor i månaden. Medlemmarna satsade pengar på ett litet bibliotek, som sedermera kom att flyttas till Torvmossareds skola.
LÄS MER:Historiska satsningen blev till en läsarsuccé
Vad vill du läsa om?
Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorna från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!
Syskonen Nilsson, Betty, Albert, Robert och Karl levde och verkade på gården från 1911 och ända fram till 1970-talet. Betty beskrives som en duktig husmor, och alla tre bröderna var mycket skickliga möbelsnickare, var och en med sin specialitet. Snickarverkstadens maskinuppsättning vittnade om framsynthet. Svarvens kapacitet räckte till för yrkesverksamma även utanför den egna verkstaden.
Även jordbruket, som bestod av fyra kor och två hästar, sköttes på ett föredömligt sätt, och det rådde en utomordentlig ordning både inom- och utomhus.
Inga arvingar fanns
Efter att den siste brodern dog 1974 och inga arvsberättigade släktingar fanns, blev det Allmänna arvsfonden som trädde in. Den 16 augusti 1975 gick allt lösöre, som tillhörde Börjes gård, under klubban.
LÄS MER:Dömdes till döden av dansken – men hans gård står kvar i Lindome
Hembygdsgillet var på plats, men hade dessvärre inte nog med pengar utan fick gå hem tämligen tomhänta. Men en tanke väcktes om att gillet på något mirakulöst vis kunde förvärva denna gamla fina gård! Den skulle passa så förträffligt som hembygdsgård.
Räntefritt lån
Kommunen uppvaktades, och de som makten hade var sympatiska och tillmötesgående. Efter diverse förhandlingar, som bland annat kom att resultera i avstyckning av åkerjorden, fick gillet 1976 genom ett ränte- och amorteringsfritt lån av kommunen, möjlighet att köpa gården med alla byggnaderna.
En önskedröm hade gått i uppfyllelse.
Ladda ner vår nyhetsapp
1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.