Här är de tidigare okända bilderna av Villa Korndahl i Mölndal

Kollegan blev först inte särskilt entusiastisk över bilderna. Men arkivfyndet visade sig vara något väldigt intressant – tidigare okända foton som visar hur Villa Korndahl såg ut i slutet av förrförra seklet.

ANNONS

När man ordnar och förtecknar ett arkiv på flera hundra hyllmeter, är det viktigt att inte fastna i detaljer och endast notera det man anser viktigt för de framtida forskarna och skapa en bra struktur. Det är dock alltid bra att ”flagga” för material som du, som yrkesperson, anser vara extra intressant. När Föreningsarkivet i Sydvästra Götaland tog hand om arkivet från AB Papyrus så var det till stort sett färdigförtecknat så om det fanns något sådant så behöver det nu forskas fram.

LÄS MER:Historiska satsningen blev till en läsarsuccé

Viktigt möte

För ett antal månader sedan blev vi kontaktade av våra kamrater i Mölndals Hembygdsförening, som höll på att skriva ett antal artiklar om Villa Papyrus tidigare Villa Korndahl. I detta sammanhang påminde sig historikern Lars Gahrn om ett möte han haft med arkivarien som förtecknade den sista delen av arkivet.

ANNONS

Denne hade visat honom ett kuvert och det visade sig innehålla något lite sensationellt. Det var fullt av bilder tagna inne i Villa Korndahl några år efter att Wallenbergarna köpt in det. Min kollega var inte särskilt entusiastisk, det är lätt att bli ”avtrubbad” som yrkesman och gjorde ingen notering om bilderna som han placerade i en arkivbox och ställde på sin hylla. Lars hade dock inte glömt och via en annan entusiast i föreningen, Hans Enebacke, fick vi frågan om bilderna.

Blev väldigt entusiastisk

Jag får erkänna att jag blev väldigt entusiastisk, men konstaterade samtidigt att några sådana bilder inte fanns omnämnda i förteckningen. Som arkivarie visste jag dock var man borde kunna hitta dem. Jag prickade av ett antal volymer som två av våra eldsjälar, Leif Carlsson och Kurt-Lennart Andersson åtog sig att inventera.

LÄS MER:Fåtöljen från Lindome är ett mästerverk – nu tillhör den Mölndals stadsmuseum

Efter att ha gått igenom några av volymerna i serien F17 nådde man fram till volym B 532 och det första man såg var där ett aktomslag med rubriken ”Foton av Villa Papyrus 1895 lämnade till AB Papyrus av Enskilda Banken 1946”. 16 interiörbilder tagna av Caroline Gaudard.

Caroline föddes i Schweiz

Med hjälp av kollegorna på Göteborgs stadsmuseum fick vi veta lite mer om upphovspersonen. Hon föddes 1846 i Lausanne, Schweiz. 1880 flyttade hon från Österrike till Göteborg. Hon var språklärare och var först inneboende hos grosshandlaren Otto Magnus. 1897 flyttade hon till Stockholm men återvände till Göteborg 1905. I Stockholm startade hon Gaudards fotofirma och blev svensk medborgare 1907.

LÄS MER:Här är den okända länken mellan Kålleredgården och Pernilla Wahlgren

Under 1890-talet var hon ofta i Göteborg och fotograferade – främst borgerliga hem. Det hade blivit populärt att avfotografera hemmen, ungefär som mäklare gör nu inför försäljningar av bostäder. Caroline var en av tre systrar som kom till Sverige. Caroline dog 1929. Hon bodde i flera olika länder. Typiskt nog finns det få porträtt av henne själv.

Det var henne som familjen Wallenberg anlitade för att år 1895 avfotografera av interiörer och exteriörer av ett nu tomt Villa Korndahl som nu kom att kallas Villa Papyrus.

LÄS MER:Från Åby till Toltorp – här låg Mölndals första skolor

Viktiga bilder

De nuvarande ägarna till Villa Korndahl har en fastighetschef som genomför en noggrann renovering av huset. Det fanns en ritning som upprättades år 1895, men några bilder från denna tid har det inte funnits att tillgå; fram tills nu. Nu hoppas vi att han och andra intresserade skall kunna få glädje av dessa bilder som kommer att vara sökbara via Digitalt Museum. Vilken tur att Lars Gahrn drog sig till minnes!

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorna från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS