Historiska satsningen blev till en läsarsuccé

Lars Gahrn var en oöverträffad historieciceron. Men hans efterträdare är sannerligen inte dåliga, de heller. Och bevisligen extremt uppskattade bland er läsare.

ANNONS

För drygt ett och ett halvt år sedan fick jag skriva en krönika som chockade många. Lars Gahrn – historikern, Mölndalsexperten…nej Mölndalssymbolen – skulle inte längre medverka som en fast skribent i Mölndals-Posten.

LÄS MER:Från Åby till Toltorp – här låg Mölndals första skolor

Lars var i vanlig ordning överhopad av allehanda arbetsuppgifter och kände själv att tiden saknades för att vara med och utveckla vår lokalhistoriska satsning ytterligare.

Lars är en unik person och helt oöverträffad i sin kunskap om och engagemang för Mölndal. Det vill jag säga med emfas innan jag kommer till nästa punkt – en hyllning till dem som tagit över stafettpinnen.

Sedan februari i fjol har vi en ny avdelning på sajten och i papperstidningen, kallad Arkiverat. Den är ett samarbete mellan oss på Mölndals-Posten och en kvintett med extremt breda kunskaper om kommunen – Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Lindome hembygdsgille, Föreningsarkivet och Mölndals stadsmuseum.

ANNONS

Jag är otroligt imponerad av vad den här gruppen har åstadkommit så här långt, och otroligt glad när jag ser i våra tekniska system hur många som läser.

LÄS MER:Festival fyllde Torrekulla med blues- och jazzkändisar

Ta bara veckans bidrag till exempel. Mölndals stadsmuseums antikvarie Hanna Eklöf berättar med liv, lust och kunskap om varför vi ska bry oss om att museets samling har utökats med en Lindomefåtölj. Jag sögs in i berättelsen direkt och det gjorde ni läsare också. När dessa rader skrivs är texten den mest lästa på Mölndals-Postens sajt under veckan.

Det där är bara ett exempel av många på fina historier som både blivit klicksuccéer på vår sajt och briljant läsning i papperstidningen. Under tiden har vi lärt oss massor. Till exempel att det finns en koppling mellan Pernilla Wahlgren och Kållered (det var för övrigt en av förra veckans mest lästa texter på sajten!).

LÄS MER:Sagåsen – vårdhemmet som fick en Kennedy på besök

Vi vet numera också att det i danskstyrda Lindome för 500 år sedan bodde en länsman som dömdes till döden för att ha samlat in pengar till svenska staten bland ortsborna. Vi känner också till att televisionens intåg på 1950-talet blev dödsstöten för den redan hårt prövade biografen i Krokslätt.

I min egenskap av spårvagnsentusiast erinrar jag mig dessutom gärna berättelsen om en fantastisk augustisöndag 1907, då göteborgarna vallfärdade till grannen i syd medelst den nyinvigda spårvagnslinje åtta. Trycket var så stort att Mölndalspolisen fick begära förstärkning från Göteborg för att hålla reda på allt folk.

LÄS MER:God grannsämja och udda vinklar – så var livet i Störtfjällets sluttning

Fortsätt gärna tipsa oss om fler bra berättelser som du vill läsa från denna kommuns spännande historia! Våra experter kommer att göra allt de kan för att du ska få se dem på pränt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS