Dragspelsklubben annonsskämt: Kom hit om du är spelberoende

På skämt gjordes en annons om för att locka den som har ”problem med ett överdrivet spelande på dragspel”.
Här är historien om Mölndals dragspelsklubb, som bland annat försökte få till ett dragspelsrekord på torget.

ANNONS
|

Dragspelet uppfanns i Tyskland under 1820-talet och blev populär i Sverige i andra hälften av 1800-talet eftersom det var relativt billigt, enkelt att lära sig och lätt att bära på. Instrumentet passade även bra till populära nya danser (sådana som schottis, vals och polka som nu betecknas som gammeldans).

Lars Gahrn har skrivit att innan Mölndals folkskola infördes 1945 var dragspelet kanske det vanligaste musikinstrumentet i staden. 1946 grundades en kortvarig dragspelsfabrik nära Lana (Sjöholms Dragspelsfabrik) som flyttade till Kållered och därefter en tid i Dalarna. Firman hade en lokal i Åbybergsgatan 6 nära Mölndals centrum som anställde 13 personer under 1950-talet.

ANNONS

En musikaffär i Mölndal, Muskantor & Co ägt av Tage Westerdahl, anordnade dragspelslektioner för sina kunder och sponsrade dragspelstävlingar i Folkets Park i Kikås samt musikuppträdande i Åbybergsparken under 1950-talet där Evert Taube en gång deltog.

Mölndals dragspelsklubb bildades

1985 skapade Studieförbundet Vuxenskolan en kurs för dragspelare, och läraren Kaisa Karlsson samlade ett gäng som bildade Mölndals dragspelsklubb. Drivkraften verkar ha varit Ivan Svensson som även blev föreningens ordförande 1987–1997. Hans efterträdare var Olle Selin, Eva Anderton, Stig Lundgren och Erna Kristensen.

Föreningens premiärträff ägde rum 11 november 1987 i ateljé Takåsen i Mölndal (Vuxenskolan, Frölundagatan 25b) och därefter spelade man i Tonvillan (Tallkottegatan 5) och Rävekärrs daghem. Den sistnämnde blev föreningens vanliga replokal fram till 2008.

En mängd aktiviteter

Klubben anlitades för spelningar vid många olika evenemang på servicehus och andra sammankomster. Den anordnade även sina egna fester, resor samt uppvaktningar vid medlemmarnas födelsedagar. Det var hög aktivitet för en klubb med 30–40 medlemmar varav kanske hälften var aktiva.

Vid 10-årsjubiléet, 1997, gjordes ett försök att sätta ett dragspelsrekord på Alberts torg (numera Mölndals torg) i Mölndals centrum. Det innebar att man bjöd in andra klubbar för att samla så många spelare som möjligt. Därefter blev spelning på Alberts torg ett årligt evenemang (senare kallades det för Våran dag).

I april 2001 spelade föreningen in en cd, ”Bälga Toner”, som såldes till allmänheten vid olika framträdande.

År 2010 återupplivade Mölndals hembygdsförening musikaftnar i Åbybergsparken för att påminna folk om hur det var under 1950-talet. Evenemanget drevs av hembygdsföreningens ordförande Kaj Johansson och blev till en ny årlig tradition fram till 2015. År 2011–2014 deltog klubben i detta och 2015 anordnade klubben egen allsång i samma park med Leif ”Loket” Olsson som allsångsledare.

Lokalfrågan väckte irritation

Det är ofta svårt för föreningar att hitta lämpliga lokaler. Dragspelsklubben blev uppsagd från sin replokal i Rävekärrs daghem och flyttades först till Möbelgatan 6 år 2009, därefter till Kyrkängen i Lindome och senare till Stensjökyrkan, Mölndal.

Lokalfrågan kunde vara mycket känslig för medlemmar. Vid olika tillfälle avsade båda Ivan Svensson och Olle Selin sina hedersmedlemskap i protest mot hur frågan hanterades. Olle saknade dock kamratskapen och begärde inträde igen ett par år senare.

En ”förbättrad” annons för hjälp till dragspelsberoende i regionen, möjligtvis 2011. Från Mölndals dragspelsklubbs arkiv hos Föreningsarkivet i Sydvästra Götaland.
En ”förbättrad” annons för hjälp till dragspelsberoende i regionen, möjligtvis 2011. Från Mölndals dragspelsklubbs arkiv hos Föreningsarkivet i Sydvästra Götaland. Bild: Föreningsarkivet i Sydvästra Götaland

Trots svårigheterna, odlade föreningen en god anda bland medlemmarna. I arkivet hittas, till exempel, en redigerad trycksak med Göteborgsskämt om ”spelberoende” (se bild).

Sista flytten

Antalet medlemmar minskade och föreningen flyttade igen under 2017 till Västerträffen i Västra Frölunda där de spelade tillsammans med Boulebandet. Man firade klubbens 30-årsjubileum där med julbord den 15:e december 2017. Alla gamla medlemmar var inbjudna och medlemmarna själva spelade.

Vid årsmötet 30 januari 2018 beslutade man dock att upplösa Mölndals dragspelsklubb.

Om man är nyfiken, finns det en inspelning av klubbens uppträdande i Åbybergsparken 2013 på Youtube. Föreningsarkivet har också en kopia av klubbens cd samt vhs-filmer som ska så småningom digitaliseras.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Historien om Norbergarna – en travtränarsläkt från Balltorp

LÄS MER:Kållereds missionsförsamling fyller 150 år – här är historien

LÄS MER:Idrottsrörelsens framfart i Mölndal – så bildades Mölndals Idrottsring

LÄS MER:Då fick man ta hästomnibus eller roddbåt från Mölndal till Göteborg

ANNONS