Efter 40 år som lärare – nu har Ewa sina sista klasser

Ewa Ridings har varit språklärare i nästan 40 år. Karriären har varit rolig, lång och utmanande. Nu har hon sina sista högstadieklasser på Almåsskolan.
– Det är en del av min identitet, säger hon.

ANNONS
|

I Lindome både bor och arbetar Ewa Ridings. Sedan ett par år tillbaka lär hon ut tyska, engelska och svenska till högstadieelever på Almåsskolan. Hon är 64 år gammal och ska snart gå i pension.

– Jag har aldrig känt att jag velat sluta tidigare. Jag har väl lekt med tanken hur det skulle vara att jobba med något annat. Men jag är så inkörd i yrket. Jag tänker i terminer. Det är en del av min identitet, säger Ewa Ridings.

När Mölndals-Posten besöker Ewa grejar hon i trädgården som står i full blom. Det här sommarlovet blir kanske Ewas sista. Sedan 1983 har hon arbetat som lärare och det var viljan att arbeta med människor som fick henne att söka till lärarutbildningen i Göteborg. Hennes första jobb, på en skola i Marks kommun, beskriver hon som väldigt roligt.

ANNONS

– Det fanns mer pengar inom skolan då. Vi var många unga som arbetade där och ibland kunde vi vara tre lärare per klass. Det var inte lika strängt. Om vi ville kunde vi gå ner och bada med klasserna, berättar hon.

Att undervisa högstadieelever är bökigt ibland. Det är mycket som konkurrerar med undervisningen och vägen från barn till ung vuxen kan vara snirklig.

– De svåraste klasserna är ofta tysta och man märker att det finns en kultur som gör att eleverna inte vågar prata och vara sig själva, berättar Ewa.

Trots att det kan vara utmanande har det varit självklart att undervisa just högstadieelever.

– Man får möjligheten att bygga upp en trygg grupp. När de går ut nian är de unga vuxna och inte längre barn. Det är häftigt att få vara med om.

LÄS MER:Från Åby till Toltorp – här låg Mölndals första skolor

Första jobbet i Mölndal

Det var 2005 som Ewa fick sitt fösta jobb i Mölndal. Hon började undervisa på Eklandaskolan. Inte så långt därefter togs ett politiskt beslut om att högstadiet skulle flyttas till Lindhagaskolan. Ewa minns kaoset och de missnöjda föräldrarna.

– Det var massa protester från föräldrarna och vi fick ha flera möten. Det var många som var väldigt missnöjda med det här, berättar hon.

Sedan dess har Ewa hunnit jobba på bland annat Katrinebergsskolan, Skånhällaskolan och Almåsskolan där hon är nu.

Att byta miljöer var inte speciellt påfrestande. Ewa berättar att det är nödvändigt med ombyten.

– Man blir lätt hemmablind. Jag tycker inte att någon lärare borde jobba på samma ställe i mer än åtta år. Från varje skola får man med sig nya erfarenheter.

LÄS MER:Efter succén med Franklins: Mölndals stad planerar för nytt gymnasium 2023

Högre krav på lärare

De senaste åren som lärare skiljer sig dock mycket från de första. Nu finns det mer regler och det ställs högre krav på lärarna. Det är mer fokus på själva undervisningen och finns mindre utrymme för det spontana.

– Tiden för den spontana utvecklingen är begränsad, det är mer lektionstid. Men samtidigt har svenska lärare stora möjligheter när det kommer till att utforma lektionerna på ett kreativt sätt, säger hon.

Kreativiteten ligger nära Ewa. I perioder har hon arbetat som tillförordnad rektor men då saknade hon det kreativa i att få planera lektioner. Att vara rektor kändes inte helt rätt.

– Jobbet som lärare är så oförutsägbart. En dag blir nästan aldrig som man tänker sig att den ska bli. Man måste gilla det, berättar hon.

LÄS MER:Förslaget: Starta resursskola för elever som behöver extra stöd

Möter elever på gymmet

Det oförutsägbara känns därmed inte skrämmande. När Ewa slutar som lärare planerar hon att umgås med sina barnbarn. Hon vill resa, gå på teater och greja i trädgården. Det får bli som det blir. Tidigare elever, föräldrar och kollegor kommer göra sig påminda även om Ewa inte längre befinner sig i skolkorridorerna.

– Jag bor ju på samma ställe som jag jobbar. Jag möter mina elever på gymmet ibland men så blir det. Det är en sån grej som man får släppa.

Hon fortsätter:

– När min dotter var yngre ville hon inte följa med mig och handla mat för att hon tyckte att jag alltid träffade någon som jag känner. Det blir så, säger hon och skrattar.

Ewa Ridings

Bor: I Lindome tillsammans med sin man Daniel Ridings.

Ålder: 64.

Arbetar: Som språklärare för högstadieelever på Almåsskolan.

Bästa lärartipset: Lär dig att skilja på jobb och privatliv. Annars kan jobbet lätt sluka dig. Försök att dra tydliga gränser mellan när du arbetar och när du inte gör det.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS