Roten G i Trädgården, 1920-tal. Längst upp till vänster ligger Roten G13.
Roten G i Trädgården, 1920-tal. Längst upp till vänster ligger Roten G13. Bild: Mölndals stadsmuseum

God grannsämja och udda vinklar – så var livet i Störtfjällets sluttning

Fem personer delade på en etta hos familjen Olsson i början av 1900-talet. Lyxigt, tyckte grannarna som bodde så trångt att minstingen fick sova i byrålådan.

ANNONS
|

I sluttningen av Störtfjället låg i början av 1900-talet många arbetarbostäder. Då byggde man ofta bostadshus i sluttningar och därför blev dessa byggnader lite udda. Ett av dessa hus låg på Roten G13, ovanför nuvarande Störtfjällsgatan. Ingången till bostaden låg på baksidan. Mellan huset och berget fanns en djup gång, en ”smutt” med en uppmurad stenmur mot berget. I smutten fanns ingången till lägenheten på första våningen. Stenmuren blev då ett brofäste med en bro som ledde rakt in i bostaden på andra våningen.

LÄS MER:Obegripligt att skolpolitikerna inte slåss för att bevara Kvarnbyn

I denna lägenhet bodde Otto och Emmy Olsson med barnen Ragnar, Eric och Åke. Familjen delade på ett rum och kök. Ragnar och Eric sov i kökssoffan och minstingen Åke fick sova i en liten spjälsäng bredvid föräldrarnas dubbelsäng i rummet.

ANNONS

Grannarna tyckte det var lite lyxigt. Det fanns familjer på cirka tio personer som delade på en lika stor lägenhet och där minstingen fick sova i byrålådan.

Lekte ute efter nattskiften

Liksom många andra i Roten, arbetade Otto skift på Papyrus. Dagen efter ett nattskift var det inte ovanligt att alla Rotens barn skickades ut för att leka på gården. Detta för det skulle vara lugnt och stilla i husen så att nattskiftet kunde sova ut.

Emmy hade alltid maten färdig åt Otto innan han gick till arbetet. Hon var också bra på att sy och tog vara på det mesta hemmet. Det var svårt att förvara matvaror hemma, speciellt mejeriprodukter på sommaren. Emmy gjorde då som många grannar. Hon gjorde ett hål i stenmuren i den lilla smutten och som lucka återanvändes en ugnslucka. På så sätt fick mjölk och smör stå torrt och svalt. Det fungerade bra som skafferi.

LÄS MER:Därför fälldes de stora träden vid forsen

Viktigt att vara fin

Vatten och avlopp saknades i husen. Det var ofta barnens uppgift att hämta vattnet. Det fanns en pump i Trädgårdsskolans källare (låg tidigare på Kvarnbyskolans skolgård), där man pumpade upp vatten.

Man tvättade sig alltid i kallt vatten, sommar som vinter. Familjen tvättade sig i ett stort fat inne i köket. Det var mycket viktigt för familjen Olsson att vara ren och fin, speciellt på söndagar. När det var fint väder ställdes fatet ut på en bänk i Smutten, så att man kunde tvätta sig ute.

LÄS MER:Nypremiär för historiska vandringar i Mölndal

Smutten blev nästan som ett ”extrarum” som användes till mycket. När Otto lagade grannarnas skor gjorde han det ute i smutten. Han var en duktig skomakare och hade alla tillbehör som behövdes, såsom spikar, nubbar, syl och tråd med mera.

Bjöds till fest hos sig själv

Otto arbetade även för borgarbrandkåren. När larmet började tjuta hemma, var han tvungen hoppa i sina stövlar för att springa till brandkåren på Gamla Torget. Något som alla barnen i Roten tyckte var spännande, de sprang efter för att titta.

Brandkåren mittemot Gamla Torget. I bakgrunden ligger Spruthuset och Forsebron.
Brandkåren mittemot Gamla Torget. I bakgrunden ligger Spruthuset och Forsebron. Bild: Mölndals stadsmuseum

När det ställdes till med fest i Roten gick grannarna runt i husen för att låna ihop stolar, till och med rum. Ibland fick man alltså sitta på en egen stol vid sitt eget köksbord, men ändå vara bortbjuden på fest. Ja, grannsämjan var god i början av 1900-talet.

LÄS MER:De bor högst upp i Kvarnbytornet – kika in i Susannas och Freds topplägenhet

Kvarteret är i dag borta men i Mölndals stadsmuseums Forscafé finns lägenheten 1 rum och kök uppbyggd. Välkommen in!

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS