Här är leksakerna från förr – ångmaskin, lego, monchichi och bokmärken

Barn har alltid lekt men lekarna och leksakerna har skiftat genom tiderna. En leksak kan vara mer än ett föremål. Det kan ge trygghet och fyllas med känslor eller till och med liv, i alla fall i fantasin. Det kan också ge upphov till avundsjuka och habegär. Jag vill ha! Den är min!

ANNONS
|

Under de senaste hundra åren har det kommit och gått leksaker som aldrig förr. Varje generation har nog ett eget minne från en särskild grej som alla måste ha. Vissa leksaker blir klassiker medan andra snabbt faller i glömska.

För många barn är ett gosedjur den första leksaken man kommer i kontakt med, men när man börja lära sig gå är det många som får någon typ av trädjur på hjul. En leksak som är rolig att dra med sig. Många minns säkert Brios varianter i form av en anka och en hund.

LÄS MER:Börjesgården har en lång och intressant historia – fanns redan på 1600-talet

Ångmaskin fick uppsving efter kriget

Ångmaskinen har funnit som leksak sedan slutet av 1800-talet men fick ett uppsving igen efter andra världskriget. Det blev också enklare att elda i själva maskinen med så kallade bränsletabletter. På Mölndals stadsmuseum finns en fin modell.

ANNONS

Under 1950-talet blev bokmärken vanligare i Sverige och blev stora bytes- och samlarobjekt bland barnen runtom på skolgårdarna. När barnen bytte bokmärken använde de sig ofta av slumpen, till exempel brukade man lägga några bokmärken i en skrivbok med sidorna stängda och när man sedan bytte tar den andra personen ett bokmärke utan att någon visste vilket som hen skulle få. Detta ledde såklart till många besvikelser, men ledde också till att barnen lärde sig hantera förluster.

LÄS MER:Här är de tidigare okända bilderna av Villa Korndahl i Mölndal

Lego blev populärt direkt

Lego kom redan 1949 och är fortfarande lika populärt som när det lanserades. Nu är det flera generationer som byggt med plastbitarna från Danmark. Visste du att Lego betyder leg godt, på svenska "lek bra"?

Monchichi är en docka i form av en liten apa som skapades 1974. Namnet Monchichi kommer från det franska ordet "mon" (som betyder "min") och "Petit" ("liten söt sak") Dessutom fick namnet även en antydan om "mon" från det engelska ordet apa, och ljudet av sugande på en napp, "chu-chu" på japanska. Apans händer, fötter och ansikte är av plast och resten av kroppen är av mjukstoppad päls i plysch. Ansiktet ger intrycket av en baby. Monchichi var populär, inte bara i Japan, utan också i Europa, Nordamerika, Sydamerika och Asien. I Sverige var Monchichi som mest populär under första halvan av 1980-talet.

LÄS MER:Förr fanns det många livsmedelsaffärer, kiosker och bagerier i Mölndal

Det här är bara några exempel på leksaker som är eller varit populära under 1900-talet och fram tills idag.

Inger från Krokslätt minns

Så här minns Inger som växte upp i området Krokslätt i Mölndal under 1930-talet sina födelsedagar och presenter hon fick då:

LÄS MER:Här är den okända länken mellan Kålleredgården och Pernilla Wahlgren

”Alla vi barn bodde grannar runt Krokslättsgatan och Alfsätersgatan i Mölndal. Vi lekte dagligen och gratulerade varandra när vi fyllde år. Våra föräldrar bestämde att när vi flickor fyllde år skulle vi få likadana presenter, så ett år fick vi kärror, som vi promenerade runt med och ett annat år fick vi trehjulingar”.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorna från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS