Harry Bergman – Lindomes egen ”Döderhultare”

Harry Bergman var politiker vid Lindomes sammanslagning med Mölndals kommun, och precis som Axel ”Döderhultaren” Petersson gjorde han handsnidade träfigurer.

ANNONS
|

På Börjesgården i Hällesåker finns två handsnidade träfigurer, en som visar en spinnerimaskin och en med milstenen vid Annestorps bro. Dessa fångade mitt intresse, på den ena finns en signatur H.B. 1993!

Harry Bergman, tidigare politiker

När jag frågade vem denne H.B. är så fick jag till svar, Harry Bergman, men tyvärr inte så mycket mer information. Möjligtvis tillverkade han persienner, han blev sedan politiker vid Lindomes sammanslagning med Mölndals kommun och han bodde i Valåsdalen.

Så jag sökte på internet och hittade under ”Harry Bergmans Gubbar” flera bilder på hans jättefina snidade träfigurer, och precis som Axel Petersson (känd som ”Döderhultaren”) så snidade Harry Bergman olika träfigurer vilka skildrade olika detaljer ur samtiden.

ANNONS

Oklart var träfigurerna finns i dag

Då bilderna är märkta med Mölndals stadsmuseum trodde jag att träfigurerna fanns på museet, men så är inte fallet. Någon gång har alla figurerna fotograferats, men var finns de nu? Det skulle vara väldigt roligt och intressant att få veta mer om Harry Bergman, samt var de olika träfigurerna finns i dag.

Skicka gärna upplysningar till Hembygdsgillet. Kanske kan vi göra en liten utställning med de fina träfigurerna.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Teaterhusets anrika historia: Från ladugård till spelplats för scenkonst

LÄS MER:Pojken från banvaktstugan i Kållered blev mångmiljonär

LÄS MER:Berg i dagen – när Mölndal beskogades igen

LÄS MER:Jungfruplatsen – vårt kortvarigaste postkontor

ANNONS