Jungfruplatsen – vårt kortvarigaste postkontor

Här är historien om postanstalten vid Jungfruplatsen, som invigdes 1959.

ANNONS

År 1959 invigdes Jungfruplatsen, som var ett mindre köpcentrum. Då fick Mölndal sin fjärde postanstalt, Mölndal 4. Noga räknat var detta kontor postexpedition 1959–1978, lokalpostkontor 1978–1985 och postkontor 1986–1996. När man började här 1959 betade ännu korna på ängarna utanför posten. Som mest arbetade sju postanställda vid Jungfruplatsen.

Följande uppgifter kommer från Ingrid Anderssons svåger Hans Johannesson: Jungfruplatsens postanstalt öppnade hösten 1959. Hans Johannesson blev stationsmästare 1962 och kvarstod som chef till den 1 januari 1992, alltså i nästan 30 år. I början betade kor på ängarna på Bifrost, men husen på Lammevallsgatan och korsande gator var byggda.

Bedragare avslöjades

Före postkassamaskinernas tid sköttes all redovisning manuellt. Så småningom, i mitten av 1970-talet, öppnades en redovisningscentral, som hade hand om redovisningarna och postmedelsräkningen. Posten vid Jungfruplatsen var en av de första i regionen som fick kassamaskiner.

ANNONS

Man kunde spela på ”totomat” på 70-talet (ATG). Bankverksamheten utvecklades under tiden till utlåning av som mest 100 000 kronor. Under Röda-Fjädern-galan, som Lennart Hyland ledde, skulle posten vid ett visst klockslag utse en vinnare. Borgmästare Bergquist var utsedd som kontrollant. Priset var en resa till Saint-Barthélemy (en före detta svensk koloni i Västindien).

Enligt Hans Johannesson hände det att postbedragare avslöjades vid Jungfruplatsen. De anställda hade alltid en god kontakt med kunderna. Vid ett tillfälle misstänkte en av kunderna felräkning. Då stängdes kassan för att man skulle kunna kontrollräkna pengarna.

Postkontoret växte

Från att ha varit en liten postanstalt blev den under Hans Johannessons tid allt större. När han började var det bara tre anställda, men som mest fanns sex anställda vid Jungfruplatsen. Man hade fem kassor, och kontoret byggdes om 1985. Men 1996 lades kontoret ner, och därefter överfördes posttjänsterna till mataffärer.

Så långt har Hans Johannesson berättat. Stängningen retade många, som nu var hänvisade till kontoret på Brogatan. Karl Johansson skrev: ”Har man mycket gott om tid, så kan man hörsamma (denna) inbjudan till detta kontor. Men då måste man ha mycket gott om tid. Med en kö på 100-150 personer, som fyller dels platserna inne på Posten, men också utanför, så drager man sig i det längsta för att gå dit”.

Postanstalten, som alltså kallades Mölndal 4, fick från och med 1 maj 1992 namnet ”Posten Jungfruplatsen”. Den 15 april 1996 flyttade verksamheten till Vivo Magnetens lokaler, Pinnharvsgatan 11, men räknades fortfarande som postkontor. Från den 13 oktober 1998 expedierades postens kunder av de affärsanställda.

Hänvisningar rörande Jungfruplatsen:

Yngve Nylander, Sveriges fasta postanstalter genom tiderna, 1963, s. 122.

Sammanslagning av Toltorpsdalens och Jungfruplatsens kontor övervägdes 1983 (GP 3/2 1983 och Göteborgs-Kuriren 11/2 1983).

Karl Johansson i MP 18/9 1996.

Begynnelseår och slutår nämns i Hembygdsföreningens årsskrift 1997 s. 13.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa på redaktion@molndalsposten.se.

LÄS MER:Historien om Åke Mattsson: Den siste lantbrevbäraren i Mölndal

LÄS MER:Så jobbade brandmännen i Kållered förr i tiden

LÄS MER:Möbelsnickeriet i Lindome blev känt långt utanför orten

LÄS MER:Flest polisanmälda bedrägerier på köp- och säljsajten Marketplace

ANNONS