Johanna Larsson var den första utbildade barnmorskan i Kållered

Hon har beskrivits som energisk, stark och arbetsam. Johanna Larsson, född 1830, blev den första barnmorskan i Kållered och hon täckte ett stort område från Kållered till Råda och delar av Lindome.

ANNONS
|

Den 25 juni 1857 fick Johanna Larsson (Andreasdotter) motta beviset att hon var utbildad barnmorska. Betyget delades ut av Herman Immanuel Carlsson, medicine doctor, chirurgie magister, tillförordnad lärare vid Barnmorskeundervisningsanstalten i Göteborg samt Accoucheur vid Allmänna och Sahlgrenska sjukhuset.

Täckte ett vidsträckt område

Varje dag i sex veckor hade Johanna gått den långa vägen från gården Backen i Kållered till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Och tillbaka på kvällen. Där undervisades hon till att bli barnmorska. Hennes område var Kållered, Råda och delar av Lindome socknar. Ett stort och vidsträckt område.

Johanna Gustafva föddes den 13 januari 1830 som dotter till bonden Andreas Andersson och hans hustru Anna Britta Zackrisson. De innehade 1/3 mantal Backen. Boningshuset, som finns kvar, ligger vid nuvarande Gamla Riksvägen 125.

ANNONS

Johanna och hennes man Anders August Andersson övertog gården och de fick en dotter 1850, Anna Augustdotter. Hon kom senare att bli en av Kållereds första småskollärarinnor. Hon har fått en väg uppkallad efter sig på Hallen: Mor Annas väg.

Blev änka och gifte om sig

År 1851 i augusti dog Johannas man och hon blev änka, 21 år gammal, med en dotter på knappt ett år. Johanna gifte om sig drygt ett år senare med Carl Magnus Larsson och fick med tiden ytterligare fem barn.

Hur hon fick idén att bli barnmorska vet vi inte. Men Johanna fortsatte att sköta gården och uppfostra sina sex barn jämsides med att vara barnmorska fram till år 1900 då hon pensionerade sig.

Många och långa resor blev det, oftast var det barnafadern som fick hämta henne med häst och vagn, men ibland fick hon resa ensam. Området var stort och speciellt långt var det till Råda, där vägen gick genom Fässberg. Det fanns ingen bra väg direkt från Kållered till Råda.

Vägrade hjälpa till vid koleraepidemi

Förutom att vara barnmorska hjälpte hon även till med enklare sjukvård, hon kom att bli en sorts tidig distriktssköterska. Johanna hade även ett verktyg med vilket hon slog åder (koppa). Hon var också utbildad i att vaccinera. Det sägs att Johanna var ytterst noggrann med hygienen och att hålla sig till sina barnmorskeinstruktioner. En gång lär en präst ha beordrat henne att hjälpa till vid en koleraepidemi, men Johanna vägrade. En barnmorska skulle inte komma i närheten av smittsamma sjukdomar. Men prästen insisterade och befallde henne att gå Herrens namn. Johanna fick lyda.

Många ättlingar

Av hennes barn övertog sonen Adolf gården och en son, Johan Karlsson, blev byggmästare i Kållered. Han har uppfört många villor i Kållered. Dottern Anna blev som sagt småskollärarinna innan hon gifte sig och fick sluta. En dotter vid namn Augusta gifte sig och flyttade till Kvarnbyn i Mölndal.

Johanna Larsson blev änka år 1878 men kom att leva till en hög ålder. Hon sägs ha varit en energisk, stark och arbetsam kvinna. Efter ett långt och strävsamt liv dog hon 1923 i en ålder av 93 år.

Det finns i Mölndal, Kållered och Lindome många ättlingar efter henne.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Kvinnorna flydde kriget i Estland – fick jobb på August Werners textilfabriker

LÄS MER:Striden om riksgränsen – mellan bönderna i Lindome och Kållered

LÄS MER:Kållereds missionsförsamling fyller 150 år – här är historien

LÄS MER:Bilder från förr: Så har Brännås sett ut i olika tider

ANNONS