Möbelsnickeriet i Lindome blev känt långt utanför orten

Lindome är känt för sitt möbelsnickeri och under åren har det uppmärksammats med både utställningar och böcker. På 70-talet ville tusentals personer i både Göteborg och Stockholm lära sig mer om Lindomemöblerna.

Göran Telhage

År 1976 var Lindome hembygdsgille med och ordnade en utställning på Kronhuset i Göteborg 1976. En eldsjäl var då Gunnar Tärby som tidigt intresserad sig för Lindomes möbeltillverkning och som samlat på sig mängder gamla snickeriverktyg, mallar och självklart diverse möbler.

Tillsammans med gillets ordförande Gunnar Hellgren, sekreterare Märta Andersson samt Allan Thorsson, själv gammal möbelsnickare, lyckades han övertyga museichefen Allan T. Nilsson att visa upp den mångfald av olika möbler som tillverkats i Lindome. Och därtill bygga upp en komplett snickeriverkstad inom Kronhusets lokaler. Ja man ville verkligen visa allt som hörde till snickeriyrket, däribland olika typer av verktyg, möbelmallar, ja till och med olika vagnar vilka användes till att hämta hem lämpligt virke, samt att transportera färdiga möbler till Göteborg för försäljning.

Lindomeborna lånade ut möbler

Många Lindomebor lånade ut egna möbler för att göra utställningen så komplett som möjligt. Allt noggrant noterat med namn och typ av möbel. Ja det var många, många fler som var med i planeringen för utställningen, samt dess uppbyggnad i Kronhusets rikssal.

Märta Andersson inredde en ”snickarstuga” inom utställningen med hennes mormors föräldrahem som förebild. Den verkliga stugan byggdes 1848 och bestod av två rum och kök där köket också användes som snickeriverkstad, och stugan på utställningen är nästan precis som den min mormor bodde i.

Med åren så skaffade många snickare en separat verkstad för sin möbeltillverkning och även en sådan fanns med på utställningen, inklusive både såg- och hyvelspån.

Under utställningen fanns personal från hembygdsgillet på plats för att besvara frågor om möbelsnickeriet i Lindome, men där fanns också snickare som handgripligen visade hur till exempel en stol blev till.

Utställningen blev en succé

Utställningen blev en stor succé med cirka 43 000 besökare. Ja den blev så populär att man året efter flyttade hela utställningen till Liljevalchs i Stockholm. Och även där kom drygt 43 000 besökare. Den blev också omnämnd i flera svenska dagstidningar och aldrig har väl lilla Lindome blivit så uppmärksammat.

Samma år som Kronhusutställningen, 1976, fick Lindome hembygdsgille möjlighet att förvärva Börjesgården i Hällesåker och tanken fanns då att skapa ett lokalt museum med Lindomemöbler. Glädjen blev stor då flera av de möbler som lånats ut till utställningen skänktes till gården där de finns att beskådas än i dag.

För den vetgirige så finns en permanent utställning av Lindomemöbler på Mölndals stadsmuseum, samt väldigt bra information på deras hemsida. Kan varmt rekommenderas.

Forskade om möbelsnickeriet i Lindome

Gunnar Tärby är en person som verkligen forskat om möbelsnickeriet i Lindome och som även påbörjade en doktorsavhandling, vilken tyvärr aldrig blev färdig på grund av Tärbys bortgång 1984. Materialet finns dock bevarat på Lindome hembygdsgille och journalisten Ingrid Wirsin gav 1994 ut boken ”Lindomesnickeriet – historia och förutsättningar”, baserat på Tärbys efterforskningar.

Vill man i detalj lära sig om just Lindomestolar, så finns en fin bok av Birgitta Martinius, tidigare antikvarie på Mölndals museum, med titeln ”Stolar från Lindome: 1740 till 1850”.

Ja möbelsnickeriet i Lindome lever vidare.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa på redaktion@molndalsposten.se

LÄS MER:Därför blir Lindomerondellen blomlös i sommar: "Säkerhetsfråga”

LÄS MER:Bygget av aktivitetsparken i Lindome skjuts upp – på grund av ekonomin

LÄS MER:Fåtöljen från Lindome är ett mästerverk – nu tillhör den Mölndals stadsmuseum

LÄS MER:Hällesåker – en by med tusenårig historia