Kvarnby Baskets succé genom åren – därför är klubben unik i Mölndal

Kvarnby Basket har haft stora framgångar genom åren och på 1990-talet nådde man högsta ligan. Klubben är unik i Mölndal: både dam- och herrlaget har spelat i högsta serien.
Klubben bildades redan år 1967, till stor del tack vare Peter Dronjak som var gymnastiklärare på Kvarnbyskolan.

ANNONS

Kvarnby Basket är en förening som har en plats i mitt hjärta eftersom jag själv har spelat i föreningen. Det började 1991 med att vår klass och skola (Hallenskolan) deltog i en klassturnering i minibasket som Kvarnby Basket anordnade. För vår klass gick det riktigt bra. Första året i klass fyra gick vi till final i Mölndal, och andra året ända till final i Storgöteborg. Föreningen anordnade denna turnering för att skapa ett intresse kring basketen i kommunen och eventuellt få fram spelare till A-lagen. Ordförande Szemberg tyckte även det var intressant att se att vissa skolor utvecklade en bättre basketkultur, exempelvis Hallenskolan och Lackarebäcksskolan.

ANNONS

Gymnastikläraren Peter Dronjak drivande

Den drivande kraften bakom Kvarnby Baskets uppkomst var gymnastikläraren på Kvarnbyskolan: Peter Dronjak. Årtalet var 1967 och bakom bildandet fanns förutom Peter även Bo Wedberg som hade spelat division 2-basket i Småland. Peter hade en bakgrund som basketspelare i Röda Stjärnan som var det dåvarande Jugoslaviens, numera Serbiens, legendariska basketklubb. Deras kunskaper och entusiasm smittade av sig och Kvarnby Basket blev snabbt en etablerad klubb i Göteborgsregionen.

Redan 1972 spelade herrarnas A-laget i näst högsta serien, dåvarande division 2. Vid juluppehållet ledde Kvarnby ligan och tankar börjades formas om spel i högsta divisionen. Föreningen åkte dock 1977 ner till tredje divisionen. Kvarnby gjorde sedan en nysatsning vilket ledde till att klubben 1984 återigen kom upp i andra divisionen, men den sejouren varade bara ett år.

Spelade i högsta ligan på 90-talet

Klubben hade lagt till namnet Evergreens, och med Dan Czerapowicz som ny coach lyckades laget göra comeback i ettan 1992/1993. Kvarnby blev i motsats till allas förväntningar direkt ett topplag och lyckades efter tre säsonger i division 1 avancera till den då näst högsta serien, Allsvenskan, där man år 1995 säkrade första platsen. Samma år kvalificerades klubben för spel i högsta ligan. Kvarnby lyckades hålla sig kvar och spelade sin sista säsong i högsta ligan 1998/1999.

Under 90-talet anordnade Kvarnby Basket tillsammans med BK Häcken Gothia Cup i basket. Tävlingen hade 70 lag, den anordnades av Kvarnby Basket och drevs inom Gothia cup-företaget.

Framgångsrikt damlag

Kvarnby Basket hade även ett framgångsrikt damlag. Jag har inte kunnat hitta i källorna när damlaget startade men kanske kan någon av er läsare fylla i den luckan? År 2010/2011 kvalificerade sig Kvarnbys damlag till högsta serien. Kvalet till högsta serien avgjordes den 21 april 2010 i sista bortamatchen mot Brahe. A-laget slutade på tionde plats och säkrade nytt kontrakt inför kommande säsong. Däremot gick laget inte vidare till slutspel. Säsongen 2012/2013 blev en ännu mer framgångsrik och laget slutade på sjunde plats. Sedan nådde laget fram till semifinalkval där Solna Vikings blev för svåra motståndare i de två matcherna.

Unik förening i Mölndal

I dagsläget spelar damlaget Kvarnby Lions, som är bildat tillsammans med Högsbo Basket i damettan. Kvarnby damers A-lag spelar i division 2. Föreningens herrlag spelar i division 3.

Något som gör föreningen unik är att både dam- och herrlaget har spelat i den högsta serien i sin idrott vilket ingen annan förening från Mölndal har lyckats med. Det finns mycket mer att säga, men jag stannar här.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Idrottsrörelsens framfart i Mölndal – så bildades Mölndals Idrottsring

LÄS MER:Här är historien bakom Hällesåker IF – föreningen som nu fyller 100 år

LÄS MER:Handbollsklubben BK Randi gjorde succé direkt – är de Mölndals första allsvenska lag?

LÄS MER:Bilder från förr: Så har Brännås sett ut i olika tider

ANNONS