Lärarinnan blev Tant Signe med hela trakten

Både hemma i Grimeton och på tåget blev hon varnad: Lindome var ingen plats att hon skulle trivas på. Men Knipereds nya lärarinna Signe Svensson stormtrivdes, och blev kvar i 40 år.

ANNONS

Denna vårdag 1915 är en särskild dag i Knipered. Flaggan är hissad. Första examen i den alldeles nybyggda skolan. De små flickorna i ljusa sommarklänningar och med rosetter i håret, pojkarna i sjömanskostymer och någon bär till och med slips dagen till ära.

Föräldrarna är på plats tillsammans med syskon. Också dessa är uppklädda. Mammorna i hatt och papporna i kostymer, som om de var på väg till kyrkan denna förmiddag då de tagit ledigt från snickarbänkar och smedjor.

Lärarinna från Vallda

Innan hade skolan varit inrymd på ett vedbodränne i Dvärred. Nu stundade det nya tider. Lärarinnan Berta Pettersson från Vallda anställs. Berta i vit blus ses till vänster på bilden bland barnen framför skolbyggnaden. I tre år stannar Berta, sedan flyttar hon tillbaka till Vallda för att gifta sig.

ANNONS

1918 står Gottfrid Påsse med häst och trilla på Lindome järnvägsstation för att möte Signe Svensson, som blir nästa lärarinna att flytta in i Knipereds skola.

Varnade för Lindome

Därhemma i Grimeton hade hon blivit varnad – detta var ingen trakt som det gick att trivas i. Också konduktören på tåget varnade för Lindome. De värsta han hade på tåget om kvällarna kom därifrån. Men Signe stortrivdes i 40 år, och hon blev tant Signe med hela trakten.

Trillan lastades med husgeråd och möbler, allt som Signe behövde för sitt nya liv långt där uppe i nordligaste Halland. Sen var det att gå bredvid skjutsen den långa vägen till Knipered. Där dalen öppnade sig låg skolan med lägenheten som skulle komma att bli hennes hem under många år. Den hade järnbom för dörren och galler för fönstren.

Rån och trakasserier

Det var Kungliga Folkskolestyrelsen som uppmanade socknarna att se till de ensamboende lärarinnorna runt om i landet skulle ha ett tryggt boende. Det hade rapporterats om rån och trakasserier. Och visst hände det saker. I en tidningsartikel infört i en av våra dagstidningar år 1899 berättas att en lärarinna i Finnåker blev kysst av inte mindre än 16 rallare.

Signe arbetade på Knipereds skola hon tills hon gick i pension 1957.

Skolan fortsatte till 1965 då den stängdes för gott.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Striden om riksgränsen – mellan bönderna i Lindome och Kållered

LÄS MER:Då fick Tulebo till sist väg – tack vare böndernas insats

LÄS MER:Då fick man ta hästomnibus eller roddbåt från Mölndal till Göteborg

LÄS MER:Från fattigvård till socialvård i Mölndal

ANNONS