Midsommar – ett berg i Kållered med fantastisk utsikt och rik historia

Berget Midsommar har ett roligt namn, en fantastisk utsikt och en rik historia. Härifrån fick oxar hämta brostenen som i dag finns vid näridrottsplatsen i Vommedal.

ANNONS

I Vommedals by ligger berget Midsommar. Nedanför åt öster ligger en gård som flyttades dit 1860 i samband med laga skiftet i Vommedals by.

Gården flyttades från Vommedals by som låg vid nuvarande Olas väg.

LÄS MER:Här är leksakerna från förr – ångmaskin, lego, monchichi och bokmärken

Vommedal Östergård ”Skräddarns” är gårdens urgamla namn. Skräddaren levde i slutet av 1700-talet. Jordbrukarparet som fick flytta ut hette Carl Peter Andreasson född 1829 och hans hustru Maria.

Kållereds bussbolag startades

Ett barnbarn, Erik Carlsson, startade här Kållereds Bussbolag omkring år 1925. Bussgaraget låg i ladan. Flera av Eriks syskon byggde hus nedanför Midsommarberget. Vägen som ledde upp från Streteredsvägen fick namnet Midsommarvägen.

Gårdshuset finns kvar men ladugården revs 2020.

ANNONS

LÄS MER:Börjesgården har en lång och intressant historia – fanns redan på 1600-talet

Längs vägen ligger också Kållereds Ramlistfabrik som startade 1953 och finns inrymt i en ladugårdsbyggnad som tillhörde ”Börjes” Vommedal Östergård.

Fabriken är en av Sveriges få som tillverkar tavel - och spegellister.

Fin utsikt från toppen av berget

Toppen av Midsommarberget bjuder på en vidsträckt utsikt. Man kan ana Lindome kyrka. På andra hållet ser man Kållereds kyrka. Här inväntade människor under många hundra år soluppgången på Midsommarnatten.

Från detta berg lär brostenen i Vommedal hämtats med oxar. Den blev en brosten över Hagabäcken. Den flyttades i mitten av 1800-talet. Nu finns stenen vid näridrottsplatsen i Vommedal. Stenen skulle ha varit ett stenlock till en hällkista.

LÄS MER:Här är de tidigare okända bilderna av Villa Korndahl i Mölndal

På den västra sidan av berget finns idag fortfarande märkliga stenterrasser med oklar användning. Under berget längsmed Midsommarvägen fanns också en rund stensättning – många äldre Kålleredsbor kallade den för ”domarringen i Vommedal”. Men även den hade osäkert ursprung.

Helt förändrat i dag

Idag är allt helt förändrat – från en liten idyllisk väg med en gård och några villor och fin grönska har Midsommarvägens blivit totalt förändrad. Delar av berget är bortsprängt och på toppen av berget är det nu stup ner mot de nya husen. Alla stenar i den så kallade domarringen är helt borta. Stora nya hus dominerar gatan och de gamla villorna har fått se många nya grannhus växa upp. Alla träd och buskar är bortschaktade.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorna från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS