Efter storbranden: Grannarna på Tåbrovägen har fått ett band för livet

Storbranden i Lindome tidigare i våras vände mångas liv upp och ner. Nu möts grannarna på Tåbrovägen varje vecka för att dela tankar, känslor och skratt tillsammans. Branden har fört dem samman och gemenskapen är stark.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeLindome|

– Vi får flytta tillbaka till lägenheten nu, utbrister Mazen Swedeh. Bakom honom står hans två döttrar Joury och Zeina. De kollar blygt på personerna som sitter utspridda på Församlingscentrum i Lindome.

I lokalen haglar grattishälsningarna. De som befinner sig där bor precis som Mazen på Tåbrovägen. Alla drabbades de av storbranden i Lindome där lågorna slukade och förstörde många av lägenheterna. En del har fått flytta tillbaka, men för många kommer det ta månader innan de kan och får återvända hem.

Ventilera tankar och känslor

För att kunna ventilera tankar och känslor ses grannarna varje vecka på Församlingscentrum i Lindome. Där dricker de kaffe och pratar om vad de varit med om.

– Det är jätteviktigt, det är en form av terapi för oss. Här är det helt okej att skratta åt vad som har hänt, säger Katarina Gustafsson.

Just nu bor Katarina Gustafsson hos en närstående. Hon bodde tidigare i uppgång 11 på Tåbrovägen och det kommer troligtvis ta ett halvår innan hon får flytta tillbaka.

– Jag fick en ersättningslägenhet men tackade nej. Men min högsta önskan var att den lägenheten skulle gå till Mazen och hans familj, berättar Katarina Gustafsson.

LÄS MER:Efter storbranden i Lindome – polisen söker svar från vittnen

Bott på tre olika ställen

Mazen Swedeh med familj hann aldrig flytta till ersättningslägenheten som Katarina Gustafsson först blivit tilldelad. Under torsdagen fick familjen nämligen reda på att de kunde flytta tillbaka till Tåbrovägen.

– Det går inte att beskriva. Vi är hemma igen, säger Mazen Swedeh.

När Mazen berättar att Katarina Gustafsson ville att familjen skulle få hennes ersättningslägenhet lägger han handen på hjärtat.

– Det är så fint, vi har fått flytta runt flera gånger, berättar han.

Under drygt en månads tid har familjen bott på tre olika ställen. Först bodde de på hotell, sedan i en studiolägenhet och slutligen i en lite större lägenhet. Att flytta runt har varit påfrestande.

– När man annars pratar om att bo på hotell brukar det ses som lyxigt. Men det känns inte så när det inte går att komma hem igen, säger Mazen Swedeh.

LÄS MER:Lång tid innan återflytt blir aktuell till lägenheterna på Tåbrovägen efter storbranden

”Bra stämning och högt i tak”

Vid ett bord lite längre bort sitter Gunilla Andersson och Renée Näslund. De skrattar högt.

– Här har vi tanterna som kom ut sist ur sina lägenheter och drabbades värst, men nu sitter de här och gapskrattar, säger Anna-Siri Andersson och pekar mot kvinnorna.

– Jag är väl ingen tant, jag är ju bara 56, säger Gunilla Andersson och bryter ut i skratt igen.

Varken Gunilla Andersson eller Renée Näslund har någon aning om när de får flytta hem igen. Deras lägenheter är totalförstörda och ett sätt att hantera ovissheten blir att skratta.

– Det är så trevligt att träffa sina grannar så här. Det är så bra stämning och högt i tak, säger Gunilla Andersson.

LÄS MER:Efter branden: Gunilla fick flytta hem – Linda får vänta flera månader

Ny sammanhållning

I lokalen verkar det inte vara någon som inte uppskattar att ses och få dela med sig av sina tankar. Katarina Gustafsson berättar att det finns en annan sammanhållning nu, grannarna tillåts att vara både starka och svaga tillsammans.

– Jag tror att vi har fått ett band för livet, berättar hon.

Katarina Gustafsson minns natten när det brann. Hon vaknade av att det bankade på dörren.

– Det var Angelica. Jag hade aldrig sett henne tidigare. Hon såg till att jag och min son tog oss ut ur lägenheten. Jag blir helt rörd nu när jag pratar om det här, säger Katarina Gustafsson.

Angelica Olsson sitter på stolen bredvid. Hon berättar att det var självklart.

– Jag gick ut med mina söner och sedan sprang jag in i uppgång 15 för att väcka de andra. Det är klart att det var jobbigt att lämna barnen utanför men jag ville hjälpa till, berättar Angelica Olsson.

Katarina Gustafsson fortsätter:

– Jag efterlyste Angelica på Facebook efteråt för att kunna tacka. Jag är så tacksam, säger hon och blinkar bort tårarna i ögonen.

LÄS MER:Ellinors hem förstördes – nu får familjen sova på en soffa: ”Jag bara grät”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS