Mölndal Zoologiska är en av få butiker som säljer levande djur: ”Sålt dubbelt så många hamstrar under pandemin”

Mölndal Zoologiska är en av få djuraffärer som fortfarande säljer levande djur och pandemin har varit gynnsam när allt fler fått upp ögonen för smådjur.
– Är folk hemma finns det mer utrymme att köpa ett husdjur, säger Ulf Renström som arbetar i butiken.

ANNONS
|

Inne i den 300 kvadratmeter stora butiken är det organiserat kaos. Mölndal Zoologiska har precis bytt till större lokaler och har inte riktigt kommit i ordning än. I burarna sitter ludna kaninungar och dvärghamstrar i samma storlek som golfbollar.

Under pandemin har flera branscher gynnats av att fler är hemma. Allt fler vill ut i naturen, det har blivit populärt med rullande hem och pandemihundar fyller upp dagisplatser. För Mölndal Zoologiska har pandemin resulterat i att allt fler köpt smådjur.

– Under pandemin har vi sålt dubbelt så många hamstrar jämfört med tidigare, säger ägaren Torbjörn Claesson.

ANNONS

Ulf Renström, som tidigare varit ägare och nu arbetar i butiken, berättar att han ser att djurintresset i stort har ökat.

– Är folk hemma finns det mer utrymme att köpa ett husdjur. Dessutom blir en fisk inte ledsen när du väl går tillbaka till jobbet, säger han.

LÄS MER:Så har det gått för de andra idrotterna under pandemin

”Söta, små och mysiga”

Under fredagen går Viktor Norberg runt i butiken tillsammans med sina föräldrar Pernilla Norberg och Leif Norberg. De är på jakt efter en dvärghamster.

– Det känns som ett djur som en 12-åring kan hantera, säger Pernilla Norberg.

Tanken är att de ska köpa två hamstrar efter sommaren. Men innan de slår till vill de få mer information. Viktor Norberg kollar intensivt på de små djuren.

– De är så söta, små och mysiga, säger Viktor Norberg.

Torbjörn Claesson berättar att många vill köpa just hamstrar på grund av att de ofta är ett bra husdjur för barn. Buren tar inte så mycket plats och de är lugna på dagarna.

LÄS MER:Allt fler vill renovera – priserna på byggmaterial har nästan fördubblats

Unga par köper djur

Förutom barn som köper hamstrar har Ulf Renström även sett att det är en ny målgrupp som köper smådjur, nämligen unga par.

– Det kan vara allt från kaniner till ödlor. Jag tror att de vill köpa något gemensamt att ta hand om.

Vad tycker du om den kundgruppen?

– Den är bra för att det är vuxna personer som ofta är pålästa och medvetna. Jag har inte hört talas om några skilsmässokaniner än.

LÄS MER:Efter vildsvinsproblemen: Marcus Claesson vill se skyddsjägare i Mölndal

Säljer levande djur i butiken

Anledningen till att fler köper smådjur tror både Torbjörn Claesson och Ulf Renström inte bara beror på pandemin. Mölndal Zoologiska är en av få zoobutiker som fortfarande säljer levande djur.

Varför säljer ni levande djur i butiken?

– Jag är gammalmodig och tycker att det ska vara levande djur i en zoobutik. Vi ser till att alla regler som Jordbruksverket har följs, annars får vi inte lov att sälja djur, berättar Torbjörn Claesson.

Hur ser du på det rent etiskt?

– Vi följer alla regler. Jag har inte träffat någon som är kritisk till att vi säljer djur i butiken, säger Torbjörn Claesson.

Regler för försäljning av levande djur

Butikspersonal i zoobutiker som säljer djur ska ha gått en grundutbildning för zoohandlare och dessutom en utbildning för de djurslag som säljs.

De grundläggande bestämmelserna om hur djur ska hållas och skötas finns i djurskyddslagen och djurskyddsförordningen. Det finns även särskilda bestämmelser som rör zoobutiker, djurgrossistanläggingar och liknande. Exempel på sådana regler är att djuren inte i onödan ska störas av varken kunder eller andra djur och det ska finnas speciella platser för rengöring av till exempel burar.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar. Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS