Nu börjar rivningen av Rosendalskasernen: ”Klart i september”

Protesterna från grannar och andra historiskt intresserade hjälpte inte. Den här veckan påbörjas rivningen av Rosendalskasernen i Forsåker.

ANNONS
|

– De ska börja sanera det miljöfarliga materialet denna veckan. Sedan kommer de att plocka ned kasernen under ett antal veckor. Rivningen ska vara slutbesiktigad och klar i september, säger Bjarne Fjellanger, vd på det kommunala bolaget Mölndala som utvecklar Forsåker.

Anledningen till att Rosendalskasernen, som byggdes som arbetarbostad 1853, ska rivas är att ge plats åt en skola i nya Forsåker. Sedan beslutet fattades har flera upprörda röster hörts, inte minst från boende i närheten. I insändare till Mölndals-Posten talas det om att kasernen borde rustas upp och att den är en viktig del av Mölndals kulturhistoria.

ANNONS

LÄS MER:Rosendalskasernen är unik – riv den inte

– Rosendahlskasernen är det äldsta kvarvarande flerfamiljshuset och ett av Mölndals äldsta hus. Det belyser arbetarhistorien i området. Hur kan man sätta ett ekonomiskt värde på ett kulturarv, sa Johanna Winberg, som själv bor i området, i en intervju i Mölndals-Posten i våras.

Dåligt skick

Både stadsbyggnadsförvaltningen och byggnadsnämndens arbetsutskott föreslog att det inte skulle ges något rivningslov. Trots det blir det nu alltså en rivning, efter ett beslut i byggnadsnämnden i höstas.

LÄS MER:Obegripligt att skolpolitikerna inte slåss för att bevara Kvarnbyn

Adam F. Laurén (KD), byggnadsnämndens ordförande, förklarar att beslutet fattats av flera anledningar. Dels handlar det om skicket på Rosendalskasernen. En extern konsult har gjort bedömningar på uppdrag av kommunen och hittat rejäla bekymmer.

– Stommen är kraftigt rutten i mångt och mycket och det finns ingen fungerande ventilation, vatten eller el kvar, säger Adam F. Laurén.

Han berättar att huset dels förstördes av branden som härjade där för några år sedan, dels är byggd på ett sätt som inte håller måttet för dagens verksamheter. Bland annat är takbjälkarna undermåliga. Dessutom innehåller kasernen asbest och andra hälsofarliga material.

LÄS MER:I Forsåker kommer gammalt och nytt att mötas

– Vi skulle behöva riva stora delar om huset skulle kunna bevaras. Jag skulle aldrig vilja låta någon bo i den fastigheten. Den är inte lämpad för det hur fin den än varit tidigare, säger han.

Stor prislapp

Om huset ändå skulle rustas upp och bevaras skulle det bli kostsamt. Något som Adam F. Laurén ser som ett ansvarslöst hanterande av skattepengar med tanke på att skolförvaltningen inte säger sig kunna använda byggnaden.

– Jag har svårt att se att vi just där ska bevara en fastighet med stora renoveringsbehov, som vi inte vet om eller hur den kan användas och som dessutom rejält skulle krympa barnens skolgård, säger han.

Adam F. Laurén är nöjd med hur mycket av det gamla som bevaras i Forsåkers kärna.

– Jag tror det blir ett fantastiskt område. Men att bevara just kasernen tycker jag inte är värt de pengarna. Det blir inte rätt mot skattekollektivet. Jag anser att vi har bra på fötterna och känner mig trygg med beslutet, säger han.

Bjarne Fjellanger berättar att Mölndala fått förfrågningar från folk som vill komma in i byggnaden och ta med sig saker.

– Men säkerheten där inne är inte tillräcklig för det.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS