Ställ er upp och applådera Mölndalsbor – för de eldsjälar som gör att du kan se på fotboll, gå på konserter eller sjunga i en kör.
Ställ er upp och applådera Mölndalsbor – för de eldsjälar som gör att du kan se på fotboll, gå på konserter eller sjunga i en kör. Bild: Elvira Linderot

Martin Björklund hyllar de som hyllas bör – Mölndals alla eldsjälar

De finns i nästan varje förening, ändå får de sällan den uppskattning de förtjänar. Det är hög tid att hylla de eldsjälar som ser till att fotboll kan spelas, körsång sjungs och som ser till att människor kan samlas under trevliga former, skriver Martin Björklund.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag har genom livet alltid sett mig som en föreningsmänniska. Höll på med flera idrotter som ung, sjöng i kör och spelade i band. Vet inte hur många medlemsavgifter som föräldrarna, och senare även jag, betalade för att jag skulle få utöva mina intressen.

Någonstans i korsningen studier/arbete/bildande av familj blev jag snabbt föreningslös. Visst återkom jag under några år som tränare för ena sonens fotbollslag och som kortvarig styrelsemedlem i en annan förening. Men det var mer av devisen: ”okej, ingen annan ställer upp, jag kan göra det ett tag”.

Taget tog slut och sedan dess har jag valt att stå vid sidan om. Som de flesta andra.

ANNONS

Växer inte på träd

Men så finns det de som aldrig står vid sidan. De som lägger ner själ och hjärta – för att inte tala om tid – för att andra ska kunna idrotta, musicera, spela teater, gå på bio eller lyssna på musik. Och de gör det på sin fritid.

Det här är personer som verkligen inte växer på träd, men i nästan varje förening finns det en, eller två på sin höjd, som ser till att allt fungerar bättre än det annars skulle ha gjort.

De tvättar träningskläder, bakar kakor, står i kiosken och tar de där samtalen som ingen annan tycks hinna med eller klara av. Ibland är det en tränare eller ledare, men många gånger kan eldsjälen vara personen som håller sig i bakgrunden och som helst inte pratar så mycket om sin egen insats.

Engagemang av sällan skådat slag

Aktiv, engagerad och hängiven, alternativt ”en person med brinnande intresse för något”. Det är synonymer som kommer upp när jag skriver in ordet eldsjäl i sökfältet.

Familjen Borg i Lindome Gif är ett av många exempel, Kicki Grönlund i Jitex en annan. Och så har vi Bertil …

Bertil Karlsson i Lindome PRO. Med ett engagemang av sällan skådat slag. Flera gånger om har han sett till att Hällesåkersgården fyllts av både personer och glädje. Exempelvis när Stefan och Krister-Krister spelade Beatles, när Abbas göteborgska kusiner i A Vision stod på scen och, om några veckor, när hans önskeartist Hasse Andersson anländer till en i det närmaste redan nu utsåld tillställning.

Knep som bara en eldsjäl besitter

Från början tackade sångaren från norra Skåne vänligt men bestämt nej till spelning i sydöstligaste delen av Mölndals kommun. Men när hans hustru Monica hörde att det var Bertil Karlsson från Lindome som ringde blev det annat ljud i skällan.

– Jag har ett knep som jag alltid använder men det kommer jag aldrig att berätta om offentligt, sa Bertil Karlsson till Mölndals-Posten i våras.

Det knepet besitter förmodligen bara en eldsjäl.

Om dem ska vi vara rädda.

Och hylla så mycket vi bara kan.

LÄS MER:Pandemin – mer uthållig än intresset för padelsporten

LÄS MER:Mölndals-Postens Martin Björklund gråter ofta – till Eurovision, Charlotte Kalla och VM-krönikan

LÄS MER:Liz Blank betydde mycket för många tack vare Gamla goa Mölndal – vila i frid!

ANNONS