Fredrik Hofflander om Mölndals-Postens nya historiesatsning.
Fredrik Hofflander om Mölndals-Postens nya historiesatsning. Bild: Mölndals stadsmuseum

Mölndal 100 år – nu ska vi skildra seklet som gått i både text och bilder

Mölndal fyller 100 år som stad! Det vill förstås även Mölndals-Posten vara med och fira. Med start i dag bjuder vi in er till en resa genom tiden – i både text och bild.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Många av er vet förmodligen redan att Mölndal firar 100 år som stad i år. Det lär märkas på en hel massa olika sätt under 2022 och jo, det kommer att synas i Mölndals-Posten också.

En av de satsningar som jag själv är mest entusiastisk över drar vi igång exakt just nu. Vi gör det ihop med en av mina favoritskribenter, som inte bara en skicklig berättare utan också en hejare på Mölndalskunskap.

Kristina Svensson skriver

Frilansjournalisten Kristina Svensson har fått i uppdrag av mig att gå i närkamp med Mölndals första 100 år som stad. Hennes uppdrag är att skildra hur de sett ut, i både text och bild. Det finns förstås en nästan outsinlig källa av material att ösa ur och Kristina är tveklöst en av de bäst lämpade att göra det.

ANNONS
Kristina Svensson, inför lanseringen av boken Hundra nedslag i Mölndal som hon gjorde ihop med Mikael Svensson.
Kristina Svensson, inför lanseringen av boken Hundra nedslag i Mölndal som hon gjorde ihop med Mikael Svensson. Bild: Tobias Holmgren

En del av er kanske hade samma tur som jag och fick hennes utomordentliga bok Hundra nedslag i Mölndal i julklapp? I den visar hon tillsammans med fotografen Mikael Svensson upp Mölndal, Kållered, Lindome och Hällesåker på ett både roligt, informativt och nyansrikt sätt.

Precis så är tanken även med det projekt som Kristina Svensson nu jobbar med för Mölndals-Postens räkning. Under hela året ska Kristina i bild- och textform berätta om seklet som förflutit – hon ska hitta de bortglömde historierna och de bästa nostalgibilderna. Varje reportage rör sig kring ett specifikt tema, och det kan handla om alltifrån näringsliv och politik till sport och kultur.

Andra världskriget i Mölndal

I första avsnittet skriver Kristina om en tid som ligger långt bort men som i ljuset av dagens spända säkerhetsläge i Europa känns obehagligt aktuell. Det handlar om andra världskriget, som förstås påverkade Mölndal på ett mycket påtagligt sätt trots att Sverige aldrig deltog i striderna.

Vi får veta vad industribolaget SOAB gjorde när det inte längre gick att importera linfrön, vi får läsa om varför skoleleverna i Mölndal fick några veckors extra sommarlov och som en liten bonus avslöjar Kristina också varför lärarhögskolan som byggdes långt senare hade så otroligt breda korridorer.

Läs, kolla bilderna, känn historiens vingslag – och hör hemskt gärna av dig om du har idéer om vad Kristina Svensson borde skriva om framöver. Inte minst är vi intresserade av att ta del av bilder från 1922 och framåt. Arkiven är välfyllda, men hemma hos dig och andra Mölndalsbor finns det säkerligen fler. Hör av dig genom att skicka ett mejl till mig så lovar jag att skicka vidare till Kristina!

LÄS MER:Fåtöljen från Lindome är ett mästerverk – nu tillhör den Mölndals stadsmuseum

LÄS MER:Från Åby till Toltorp – här låg Mölndals första skolor

LÄS MER:Historiska satsningen blev till en läsarsuccé

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS