Fredrik Hofflander blev INTE snabbast i Mölndal på Göteborgsvarvet. Inte ens nära.
Fredrik Hofflander blev INTE snabbast i Mölndal på Göteborgsvarvet. Inte ens nära. Bild: Mia Höglund

Så överlevde jag Göteborgsvarvet – nästan helt utan träning och förberedelser

En arbetsgivare som bjöd på gratis startplats i Västsveriges största löparfest – då kunde jag inte stå emot. Men nästa år tänker jag banne mig var lite mer hack i häl på Mölndals snabbaste.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Att springa Göteborgsvarvet på en timme och 18 minuter – det är inte bara bra, det är löjligt bra. Hatten av till 26-årige Mölndal AIK-löparen Joel Magnusson, som blev klubbens klart snabbaste i helgens mastodontlopp i grannkommunen.

En lika stor hatt lyfter vi på för klubbkompisen Therese Bergling som med marginal sprang in som klubbens bästa kvinna med 1.27,24. Och så ett alldeles särskilt jubel för den liten mer rutinerade maikaren Mikael Ström som med sina 1.26,45 faktiskt VANN hela loppets M60-klass. Oerhört stort förstås.

Sprang Göteborgsvarvet gratis

Själv skulle jag egentligen inte ha varit med över huvud taget – varför ska man liksom vara det när man är 42 år, väger för mycket och bara har några enstaka cykelturer till och från jobbet som träningsbakgrund?

ANNONS

Så kom det där mejlet från företagets HR-avdelning för knappt en månad sedan. Min snälla arbetsgivare hade kommit över GRATISPLATSER till det svindyra Göteborgsvarvet och nu var det först till kvarn som gällde. Jag reagerade instinktivt. Här fanns det pengar att spara – stora pengar!

Jag anmälde mig utan att tänka och vips så satt jag där, med startbeviset på skärmen och en smärtsam insikt om att jag också skulle behöva genomföra själva loppet.

Noggrann taktik

Storskalig träning var det för sent för, det insåg jag snabbt. I stället lade jag ner min energi på att lägga upp en smart loppstrategi. Den såg ut ungefär så här:

1. Ta inte med någon klocka.

2. Spring jättelångsamt.

3. Fyll vätskeryggsäcken, som låg någonstans längst in i garderoben och skräpade, med stark saft och drick varje kilometer.

Och så absolut viktigast:

4. Spring inte, under några som helst omständigheter, förbi någon annan löpare såvida hen inte har börjat promenera.

Bara ett enda misstag

Klockan 16.33 i lördags skar jag mållinjen, efter två timmar och 37 minuters löpning. Joel Magnusson hade alltså i teorin hunnit med två varv på samma tid och dessutom kunnat unna sig en bananpaus på mitten.

Men jag deppade inte, utan konstaterade att strategin fungerat nästan klockrent. Jag sprang om en tjej på Älvsborgsbron – det var nog enda missräkningen. Det felsteget reparerade dock sig själv kort senare när samma tjej svischade förbi mig på väg in i Eriksberg.

Annars? En otroligt trevlig upplevelse och framför allt en härlig känsla att kunna springa hela vägen, utan att behöva ta till en klassisk walk of shame längs Övre Husargatan.

Joel, Therese och Mikael – nästa år tar vi en ny fajt hoppas jag. Då ska jag försöka vara lite lite närmare er.

LÄS MER:I juni deltar jag i Göteborg Triathlon i Rådasjön – fråga mig inte varför

LÄS MER:Olle Goop lärde mig att älska trav – tack för allt

LÄS MER:Hjälp oss att hitta viktigaste valfrågorna i Mölndal!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS