Glida, ramla, upp igen – här lär sig barnen att åka skridskor som virvelvindar

”När man åker skridskor känner man sig fri”. Så sammanfattar tioåriga Ellen Lundgren upplevelsen. Hon och lillasyster Livia deltar i årets upplaga av Skridskokul med Mölndal bandy – en satsning för att få fler barn att upptäcka tjusningen med att ta sig fram på is.

ANNONS
|

Sedan några år tillbaka bjuder Mölndal bandy årligen in till Skridskokul, en skridsko- och bandyskola som arrangeras av olika bandyklubbar runt om i landet på initiativ av Svenska bandyförbundet.

LÄS MER:Här öppnar Mölndals nya hockeybutik – 700 kvadratmeter med klubbor, hjälmar, skridskor och skydd

– Tanken är att man i stället för gå till exempelvis en simskola ska kunna komma till oss och lära sig att åka skridskor, säger Mats Pettersson, ungdomsansvarig på Mölndal bandy.

130 deltagare i fjol

Han och Eva Andreasson, även hon ungdomsansvarig, har med förtjusning kunnat se att den nya skridskoskolan blivit ett vinnande koncept i Mölndal. Förra året deltog hela 130 barn. Eftersom Skridskokul hålls utomhus större delen av säsongen kunde skolan fortsätta under pandemin, men för att undvika trängsel såg man ändå till att dela upp barnen i två grupper.

ANNONS

LÄS MER:Lindome centrum lyste upp med julsånger, varmkorv och hundskall

– Förra helgen var första gången vi var på bandybanan i Åby, då var vi ett 50-tal barn. Det brukar sedan öka successivt allt eftersom säsongen pågår, säger Mats Pettersson.

Hur stor del av det här är ren scouting för Mölndal bandy?

– Visst finns det en tanke både från oss och förbundet att få fler intresserade av sporten. De som vill får testa på att träna lite med klubba och boll, men för de allra flesta är det här en ren skridskoskola. Det är huvudsyftet.

Skridskokul

Mölndal bandys skridsko- och bandyskola arrangeras varje söndag mellan 17 oktober och 6 mars, med annandag jul som enda uppehållsdag.

Eftersom det aldrig går att säga från och med när Åbys isbana är åkbar för säsongen, inleds skolan inomhus i Kållereds ishall.

I år kom så många barn redan till första samlingen att föreningen valde att inte skicka ut några reklamblad. Sedan förra helgen är man dock återigen utomhus, och truppen kan växa igen.

Eva Andreasson nickar instämmande.

– Det finns otroligt duktiga skridskoåkare bland barnen som väljer att inte fortsätta med sporten. De är bara här för att lära sig att åka skridskor, och det är okej. Tyvärr finns det inte så många alternativ om man vill träna skridskoåkning efteråt, om man inte är intresserad av konståkning, säger hon.

Skydd rekommenderas

Vad är det bästa med att leda en sådan här verksamhet?

– Det är så roligt att de lär sig så himla fort, från det att de kommer hit första gången och inte kan stå på skridskorna över huvud taget. Efter tre gånger åker de ju framåt.

LÄS MER:Domarkrisen: Julia Thompson är en av bara tolv kvinnliga domare i svensk bandy

Vad är den största utmaningen för dem?

– Att känna sig trygg på isen. Ramlar man och slår sig kan man bli avskräckt. Därför är det bra om man utöver hjälm har några extra skydd, som för armar och ben. Skridskoåkning ska vara roligt, inte göra ont, säger Eva Andreasson.

Ramlade 58 gånger

Att ramla har inte avskräckt femårige Hulelyckanbon Elliot Doyle, som är förtjust i att åka superfort – trots att det medför en hel del trillande och svedda knän.

– Det är det roligaste han vet. Förra gången följde hans storasyster med. Hon räknade hur många gånger han föll omkull. Det blev 58 gånger (skratt). Men han älskar det, säger mamma Emma Doyle, 40.

Vill du spela bandy eller ishockey sedan, Elliot?

Han behöver inte fundera länge.

– Jag vill bara åka skridskor. Det är roligast.

Känner sig fri

Familjen Lundblad från Lackarebäck är också på plats i dag, representerade av pappa Patrik (42), storasyster Ellen (10) och lillasyster Livia (6).

Livia får hjälp av pappa med att knyta sina skridskor, medan Ellen, som har börjat spela bandy i ett ungdomslag, klarar av det själv vid det här laget.

LÄS MER:Åby isstadion har fått grönt ljus – men invigningen kan dröja till 2023: ”Väldigt olyckligt”

– Det viktigaste är att knyta hårt så att man står stadigt på isen, säger hon, och låter en del av snöret gå bakom vristen för extra stöd.

Vad är tjusningen med att åka skridskor?

– Man känner sig fri när man åker. Det går fort. Jag har lärt mig att åka snabbt, men jag vet inte vad knepet är. Kanske att man hittar balansen. Det är lättare att åka med klubba. säger Ellen.

Sedan ger hon sig ut på isen tillsammans med lillasyster.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS