Alla ville vara med på De gamlas utfärd i Mölndal

Samhället utvecklas och tiderna förändras. Det som en gång kanske var årets upplevelse och något att se fram mot förlorar sitt värde med åren och kvar finns bara minnen. Så är det med ”De gamlas utfärd”.

ANNONS
|

Tillsammans med Mölndals Motorklubb anordnade Mölndals Hembygdsförening för första gången 1933 ”De gamlas utfärd”. I hyrda bussar och i motormännens egna bilar och sidovagnar (till motorcyklar) fick de gamla en tur till någon eller några sevärdheter i Mölndals omgivningar och dessutom en finare middag.

LÄS MER:Satsningen på bygdespel i Kållered gick hem – pjäsen Brandskatten spelades i flera år

Hade man fyllt 70 år, räknades man till ”de gamla”. De gamlas utfärd var en stor händelse inte bara för de gamla. Knut Kjellman fotograferade för att sedan sälja bilder till tidningarna, som skrev artiklar i ämnet. Det gällde att samla ihop pengar till utfärden. Ombud för de medverkande föreningarna gick runt till Mölndalsföretag och bad om bidrag. De olika bidragsgivarna tecknade företagets namn och den skänkta summan i en slags gästbok. Några sådana finns bevarade i Hembygdsföreningens arkiv.

ANNONS

Fler och fler ordnade resor

Med tiden kom allt fler föreningar att ordna bussresor för sina medlemmar, så även Hembygdsföreningen. Samtidigt blev det svårare att få ihop pengar. År 1977 genomfördes den sista utfärden för ”de gamla” och året därpå gavs en stor avskedsföreställning i Folkets hus. De gamla bjöds på kaffe, filmvisning, lunch, sång och musik, men någon utfärd blev det inte. Bussresor ordnades dock fortsättningsvis för Hembygdsföreningens medlemmar.

LÄS MER:Midsommar – ett berg i Kållered med fantastisk utsikt och rik historia

På 1930-talet när ”De gamlas utfärd” startades var det inte alltid så lätt att göra någon egen utflykt. Det var ytterst få som hade egna bilar utan man var hänvisad till tåg och buss eller cykel, men det senare gällde knappast ”de gamla”. Därför var det en stor händelse när årets resa annonserades och deltagarintresset var alltid stort.

Utflyktsmålen var ofta till någon kyrka i närliggande kommuner och samhällen. I Hembygdsföreningens bildarkiv återfinns fotografier från utfärder till exempelvis kyrkorna i Särö, Partille och Råda. Resmålen speglar också lite av de gamlas intressen – kyrkan spelade en stor roll i deras liv.

Så skrev man då

Följande citat kommer från Hembygdsföreningens tidskrift Faesbiaergha nr 5 1935 – författare var Erik Östlund:

LÄS MER:Här är leksakerna från förr – ångmaskin, lego, monchichi och bokmärken

”DE GAMLAS UTFLYKT”

En eftermiddag med tacksamma åldringar.

Det råder liv och rörelse på Mölndals salutorg. Men idag ha inte gummorna och de andra kommit dit för att ”pruta” till sig kött eller fläsk, grönsaker eller blommor – nej, idag har man kommit dit för trevligare saker…

Idag gäller det ”De gamlas utflykt”, ni vet den där trevliga utflykten, Mölndals Hembygdsförening och Mölndals Motor Klubb i bästa samförstånd varje år ordnar för våra gamla…

Den ena bilen efter den andra svänger in på torget och fylles fort av ”våra gamla”. Bara de fått plats skina de åldrades ansikten i kapp med den strålande augustisolen, som just idag kastar sina flödande kaskader i rikare mått än på mången god dag.

Tänk att få åka långt ner till Onsala och sedan få mat på Gillet!...

LÄS MER:Här är de tidigare okända bilderna av Villa Korndahl i Mölndal

Snart är vi hemma i Mölndal igen. Den ena bilen efter den andra stannar framför huvudingången till restaurang Gillet. Med varsamma steg kliver de gamla upp i festvåningen, som redan är dukad…

Innan förplägnaden tog sin början sade riksdagsman Th. Nilsson några välkomstord till de gamla, till dagens gäster…

Något som man också gillade högt var bilderna från gamla Mölndal, som folkskollärare Sigfrid Eyton visade och pratade om. Där skymtade ”Tommis” och där ett annat mölndalsoriginal, där fick vi se en bild från hur Mölndal såg ut då och då...”

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorna från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS