Björckska villan i Mölndal – så levde läkarfamiljen i det klassiska huset

Den vackra trävillan nära Fässbergskyrkan ägs numera av kommunen. Men för ett sekel sedan fungerade den som bostad för den populäre unge stadsläkaren Erik Björck och hans familj.

ANNONS
|

Villa Björkås är en vacker trävilla som ligger nära Fässbergskyrkan i centrala Mölndal. Doktor Erik Björck bodde här med sin familj mellan 1920–1972. Idag är den välbelägna villan varsamt renoverad och ägs sedan 1974 av Mölndals stad.

LÄS MER:Alla ville vara med på De gamlas utfärd i Mölndal

Vem var Doktor Björck?

Erik Björck studerade medicin i Uppsala och Stockholm och blev legitimerad läkare år 1918. Några år därefter blev han stadsläkare i Mölndal. Detta innebar många krävande uppdrag för den unge läkaren. Förutom ansvaret för den vårdsökande allmänheten, förväntades även av läkaren ”den urgamla skyldigheten att betjäna fattiga sjuka kostnadsfritt”.

Fru och två döttrar

Doktorn bodde i den rymliga trävillan med sin fru Laila och deras två döttrar. Villan hade många rum och en stor trädgård, med plats för lek och umgänge för hela familjen.

ANNONS

LÄS MER:Midsommar – ett berg i Kållered med fantastisk utsikt och rik historia

Doktor Björck var en omtyckt läkare som ingav förtroende. Hans empatiska förhållningssätt präglades av ett stort intresse för filosofi och religion. Han var sparsam med provtagningar och ordinationer och han kallades därför också för ”Albyl-Erik”.

Under sina verksamma år som läkare hade han sin mottagning på Kvarnbygatan, nära Gamla Torget. Han sågs ofta anlända med motorcykel vid sina hembesök, vilket då var ovanligt.

Gagga passade barnen

Paret Björck gjorde gärna långa resor utomlands. Barnen hade då tillsyn av den trogna kokerskan ”Gagga” som tjänade familjen i många år. I villan var det under åren också många gäster och fester.

LÄS MER:Börjesgården har en lång och intressant historia – fanns redan på 1600-talet

När Villa Björkås skulle renoveras av Mölndals stad 2020, hittade byggfirman ett antal föremål i en vägg som kunde härledas till läkarmottagningen. Medicinflaskor, burkar och även skor fanns bland de upphittade föremålen.

Tapeterna har glasats in

Vid renoveringen hittades också flera lager av vackra tapeter, vilka nu finns bevarade i inglasade montrar i villans trapphus.

Det är lätt att tänka sig att familjen Björck hade en behaglig tillvaro i den stora trävillan i centrala Mölndal och att familjen även hade en viktig social roll i staden.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS